Дипломатическият танц на Фон дер Лайен в Китай - отива с различни планове от Макрон

3781
Дипломатическият танц на Фон дер Лайен в Китай - отива с различни планове от Макрон
Снимка: Getty Images

Ще бъде трудно Урсула фон дер Лайен да изпълни задачите си в Китай. Председателят на Европейската комисия заминава за Пекин тази седмица и ще се нуждае от "допълнително стая" за всички планове, които носи със себе си, пише Politico в свой анализ.

Резултатът ще бъде деликатен дипломатически танц, който ще се разиграва през следващите три дни, докато Фон дер Лайен и френският президент Еманюел Макрон ще се стремят да представят единно европейско лице пред Китай въпреки различните си планове.

ОЩЕ: Еманюел Макрон пристигна на тридневно посещение в Китай

Двамата ще имат само една официална съвместна среща - тристранна - с китайския президент Си Дзинпин в четвъртък. Фон дер Лайен също така ще проведе лична среща с китайския премиер Ли Цян и ще се срещне с Търговската камара на ЕС - уместен избор, тъй като групата призова блокът да засили подхода си към държавния икономически модел на Китай.

Всичко това показва колко бързо Пекин се издига в дневния ред на самия ЕС. В продължение на години Брюксел беше склонен да остави въпроса на заден план, осъзнавайки различията във възгледите в рамките на блока. Вече не, коментират от Politico.

Изострянето на реториката на Китай, икономическите му ответни мерки срещу членовете на ЕС и най-вече опасенията за затопляне на отношенията с Русия и подпомагане на военните усилия на Москва в Украйна направиха невъзможно избягването на темата.

"Политико": САЩ се съмняват, че визитата на Макрон в Китай ще бъде успешна

Френският президент Еманюел Макрон заминава на амбициозна дипломатическа мисия, за да се опита да убеди китайския си колега Си Цзинпин ...

"Тя има непосилна задача", каза един от дипломатите тази седмица в Брюксел. "Опитва се да осигури политика за Китай, която да удовлетворява всички".

Многото лица на ЕС

Като ревностен евроатлантик, председателят на Комисията се съобразява с натиска от страна на Вашингтон относно Китай. Бившият германски министър на отбраната има близки работни отношения с президента на САЩ Джо Байдън, които се зародиха в навечерието на руската инвазия в Украйна.

Байдън се застъпва за по-твърда позиция по отношение на Китай, като настоява Брюксел да се придържа към това. Спрямо Пекин Европа не трябва да прави същите грешки, както с Русия, гласи кодираното послание на Щатите. Имат се предвид икономическите зависимости от партньор, който подстрекава към война.

ОЩЕ: Анализ: Си Дзинпин казва, че готви Китай за война - ето как

В Брюксел обаче консенсусът не е толкова категоричен. Въпреки твърдението на Макрон, че ЕС е единен, в действителност - както във всички области на политиката - съществуват различни мнения на държавите членки. Страни като Литва станаха свидетели на драстично намаляване на търговията с Китай заради дипломатически спор. Други, като Германия, Франция и Испания, са по-внимателни по отношение на започването на икономическа война с Китай, имайки предвид бизнес връзките си с втората по големина икономика в света.

Володимир Зеленски покани Си Дзинпин в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски отправи покана към един стратегически важен лидер, който още не го е посетил в Киев - китайски...

Решението на Фон дер Лайен да се присъедини към държавното посещение на Макрон повдигна доста въпроси. Макрон даже сам обяви пътуването на председателя на ЕК в края на срещата на върха на лидерите на ЕС през март.

И все пак желанието на Еманюел Макрон да привлече Фон дер Лайен е доказателство, че нейната популярност расте - в Брюксел се спекулира за следващия й професионален ход или дали ще получи още един мандат, тъй като през 2024 г. предстоят избори за Европейски парламент.

Все пак в силно политическия свят на Брюксел включването на Фон дер Лайен в пътуването тази седмица е сигнал за променящи се и интересни съюзи - през ноември миналата година германският канцлер Олаф Шолц пътува до Пекин без партньор от ЕС, но с редица германски изпълнителни директори и бизнес лидери в самолета си.

Фон дер Лайен обръща внимание не само на САЩ, но също така се ориентира в разногласията по върховете на ЕС. Високопоставени служители в Европейския съвет настояват за по-малко конфронтационен подход към Пекин, страхувайки се да не бъдат въвлечени в евентуален конфликт между САЩ и Китай.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел вече осъществи свое собствено пътуване до Китай през декември миналата година, а топ дипломатът на блока Жозеп Борел ще направи самостоятелна мисия през следващата седмица.

Мисия +1

Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Руско-китайската среща на върха миналата седмица не беше необичайна сама по себе си. Владимир Путин и Си Дзинпин вече са се срещали мно...

Пътуването може да се окаже решаващ момент за Фон дер Лайен. За тези, които искат да видят ЕС да се конфронтира с Китай, тя ще получи възможност да направи това директно пред Си Дзинпин, казва източноевропейски служител пред Politico.

"Тъй като тя пътува с Макрон, няма съмнение, че Франция няма да подкрепи нейното послание", добавя служителят. "Приливът на сили по отношение на Китай се промени и тя ще изглежда неловко, ако не представи аргументите на ЕС пред Си по отношение на Русия и Украйна".

Фон дер Лайен заяви миналата седмица, че ЕС трябва да бъде "по-смел" по отношение на Китай. Но също така подчерта необходимостта от "намаляване на риска, а не откъсване", като даде да се разбере, че Европа все още се нуждае от Китай и иска да прави бизнес със страната.

Министърът на външните работи на Литва Габриелиус Ландсбергис постави под въпрос тази стратегия. "Трябва да се заемем сериозно. Намаляването на риска е така необходимото бързо решение, но трябва да сме готови и за това, което може да последва", каза той. "Ние сме ужасно неподготвени за възможността траекторията на Си в крайна сметка да не ни остави друг избор, освен да се разделим".

Други обаче изтъкнаха, че Китай не трябва да се приравнява с Русия. "Нека не забравяме, че Китай не е във война с Европа, не е враждебен играч в същата степен, в която е Русия", казва дипломат от друга държава членка.

ЕС притиска Си Дзинпин да говори със Зеленски, Китай не е предложил нищо на Украйна

Европейският съюз се опитва да накара китайския президент Си Дзинпин да разговаря с украинския държавен глава Володимир Зеленски. Това ...

Дори и най-конкретните изявления на Фон дер Лайен оставиха място за интерпретация. Тя заяви, че ЕК ще "преразгледа" CAI - спряното Всеобхватно споразумение за инвестиции с Китай.

Фу Конг - посланикът на Пекин в ЕС, обвини Фон дер Лайен, че разпространява "погрешно представяне и тълкуване на китайските политики и позиции". Китайското правителство не е във възторг от визитата ѝ.

Но най-непосредственото значение на пътуването вероятно ще бъде дали ЕС наистина може да окаже някакво влияние върху Пекин, тъй като Русия търси партньори, които да ѝ помогнат да поддържа войната си в Украйна. Фон дер Лайен се постара да разговаря в сряда с украинския президент Володимир Зеленски, преди да отлети за Пекин - нещо, което Си все още не е направил.

"Тя поне може да се върне и да каже: "Опитахме се да направим всичко възможно и разговаряхме с него", казва дипломат от ЕС. "Никой не си прави илюзии, че няколко часа със Си ще променят мнението му".

ОЩЕ: Макрон и Байдън искат Китай "да ускори края на войната в Украйна"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа