Макрон към Путин: Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без Русия

3372
Макрон към Путин: Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без Русия

Нито един важен проблем в света не може да бъде решен без участието на Русия“. Това заяви новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон на съвместната пресконференция руския държавен глава Владимир Путин след историческата среща Франция - Русия във Версай.

Макрон каза на руския си колега, че би искал сътрудничество между двете държави да бъде засилено, предава агенция France Presse. По думите на френския държавен глава Русия играе важна роля в съвременния свят

Той също така благодари на своя гост за визитата и допълни, че е особено важно това, че „диалогът между Франция и Русия никога не е прекъсвал“.

Макрон посрещна Путин във Версайския дворец (ВИДЕО+СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон приветства своя руски колега Владимир Путин във Версайския дворец край Париж за тяхната първа среща ...

Макрон също така посочи, че двамата с Путин са се обединили около идеята за скорошна нова среща на Нормандската четворка (Германия, Франция, Русия, Украйна - бел. ред.). „Ние подробно обсъдихме различните детайли от обстановката в Украйна и изпълнението на Минския процес“, заяви френският държавен глава, отбелязва още ТАСС.

По отношение на Сирия Макрон изрази желание Париж и Москва да засилят сътрудничеството си. Той също така отбеляза, че за излизане от кризата в страната е „необходимо да се търси приобщаващо политическо решение“.

В същото време той допълни, че използването на химически оръжия в Сирия е „червена линия“ и би предизвикало „незабавен отговор“ от страна на Франция. „От наша страна съществува много ясна червена линия за използването на химически оръжия от когото и да е било“, заяви Макрон.

Въпреки желанието си за подобряване на двустранните отношения френският държавен глава предупреди, че ще бъде „бдителен“ за спазването на човешките права в Русия и Чечня. 

"Русия и Франция са пълни с решимост да се търсят съвместни решения на проблемите в Сирия, Украйна, КНДР, тероризма", заяви от своя страна руският президент Владимир Путин на съвместната пресконференция след преговорите във Версай, пише още БГНЕС. Руският президент смята, че не трябва да се разрушава държавата в борбата срещу тероризма.

Тръмп се срещна с Макрон

Държавният глава на Съединените американски щати Доналд Тръмп се срещна с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон в кулоарите на ...

"Невъзможно е да се бориш срещу терористичната заплаха, разрушавайки държавността в страни, които и без това страдат от вътрешни проблеми и противоречия“, заяви още той. Путин каза, че срещата му в Москва с Марин льо Пен, която бе съперничка на Макрон на президентските избори, не означава, че Русия се е опитвала да влияе върху изборите във Франция.

Фундаменталните интереси на Русия и Франция са по-важни от текущата политическа конюнктура“, изтъкна руският президент.

Той припомни, че през последните години нито една от 500-те френски компании не е напуснала руския пазар. По думите му преките френски инвестиции в руската икономика са нараснали през 2016 година с 2,5 милиарда долара, а стокооборотът между двете страни с 14 процента. През първото тримесечие на тази година стокооборотът се е увеличили с повече от 23 процента.

Путин добави, че двамата с Макрон са обсъждали хуманитарното взаимодействие, необходимостта от увеличаване на младежкия обмен. Той обърна внимание, че в екипа на Макрон немалко служители знаят руски език. „Това настройва на положителна вълна. Надявам се тук да имаме повече привърженици, хора, които ни разбират, чувстват и с които може конкретно да се обсъждат нещата, представляващи за нас взаимен интерес“, отбеляза още Путин.

Макрон призова за засилване на сътрудничество в областта на антитероризма

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова във вторник за засилване на сътрудничество в областта на антитероризма между европейските...

Actualno.com припомня, че историческата среща Макрон - Путин продължи близо три часа във Версай.

Визитата започна в уречения час и първоначално на нея, освен двамата лидери, присъстваха само техните помощници. По-късно към тях се присъединиха членове на двете делегации.

Сред обсъжданите теми са били двустранни въпроси, както и международни проблеми, включително регулиране на ситуацията в Сирия и Украйна, в Либия и на Корейския полуостров, както и двустранните отношения между Русия и ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа