Макрон в Украйна: Има доказателства за военните престъпления на руснаците край Киев (СНИМКИ)

3656
Макрон в Украйна: Има доказателства за военните престъпления на руснаците край Киев (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и италианският премиер Марио Драги пристигнаха днес с нощния влак в Украйна. Тримата европейски лидери, към които се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис, посетиха първо киевското предградие Ирпен. Заобиколени от няколко екипа за сигурност, войници и много журналисти, важните гости минаха по улиците на града, над 70% от сградите на който са напълно или частично разрушени от руските войски. Изненадващо украинският президент Володимир Зеленски не ги посрещна и разведе лично, както правеше досега при подобни визити.

фейсбук

Снимка: Тримата европейски лидери в нощния влак за Украйна. Източник: Getty images

Посещението на Еманюел Макрон, който председателства Съвета на Европейския съюз до края на месец юни, бе очаквано с нетърпение в Киев не само заради символичната му тежест, но и за изясняване на френската позиция, която предизвика противоречия и много критики. Препоръката на Макрон „да не се унижава Русия“ бе приета зле в Украйна и сега френският държавен глава побърза да уточни, че Франция „желае победа за Украйна“ и че е "до Украйна още от първия ден". В Ирпен Еманюел Макрон осъди "варварството" на руските войници и заяви, че има доказателства за военни престъпления. 

фейсбук

Снимка: Twitter

фейсбук

Снимка: Twitter

Не само Макрон, но и Олаф Шолц и Марио Драги бяха критикувани за това, че не са посетили Киев по-рано за разлика от много други европески политици и че не са предоставили на Украйна исканата от нея военна помощ. Всъщност дори самото посещение на френския държавен глава бе държано до последния момент в тайна от съображения за сигурност като до вчера от Елисейския дворец твърдяха, че няма уточнена дата. На въпрос защо посещението се провежда точно сега, представител на Елисейския дворец коментира, че е било най-удачно то да стане преди срещата на върха на ЕС. На нея ще се обсъди молбата на Киев за членство. В петък Европейската комисия трябва да обяви решението си по този въпрос.

Посещението идва в момент, когато руските сили продължават да нанасят ожесточени удари по украинските позиции в Северодонецк в опит да затегнат хватката си върху териториите в южната и източната част на страната. Според Макрон посещението им в Киев трябва да се разглежда като "послание за европейско единство с украинския народ, подкрепа сега и в бъдеще, защото следващите седмици ще бъдат много трудни". С ръка на сърцето френският лидер заяви: "Искам да изкажа възхищението си от украинския народ."

фейсбук

Снимка: Twitter

По-късно през деня европейските лидери пристигнаха в президентския дворец в Киев, където бяха посрещнати от Володимир Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа