Мащабна операция срещу италианската мафия, арести и в България

5831
Мащабна операция срещу италианската мафия, арести и в България
Снимка: Getty Images/Guliver

При операция срещу калабрийската мафия "Ндрангета" са издадени 334 заповеди за арест. Част от заподозрените са заловени в България, Германия и Швейцария, съобщава германският сайт RDN, позовавайки се на италиански информационни агенции.

В акцията са участвали 2 500 полицаи. Конфискувана е стока на обща стойност 15 млн. евро. Операцията е концентрирана в областта Вибо Валентина в Калабрия, но е била проведена и в други региони на Италия, съощава БГНЕС.

Заподозрените са обвинени в изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотска организация. Сайтът припомня, че операциите срещу мафията са обичайна практика в Италия, но сегашната е изключително мащабна.

"Ндрангета" се смята за най-мощната мафиотска организация в международната търговия с наркотици и от години има стабилно ядро и в Германия.

Концернът Ндрангета

На мафията в южна Италия вече изобщо не ѝ се налага да прониква в държавните структури. Защото мафията - това е държавата, пишат две ...

Не за първи път се говори за връзки на италианската мафия в България. Преди година Die Welt публикува обширна статия, в която разви тезата как мафиотската групировка "Ндрангета" действа активно в Източна Европа от 20 години насам.

Мафията е в състояние да оказва влияние и върху избори, твърдеше прокурорът-антимафиот Никола Гратери от Калабрия. Още през 2008 година председателят на Комисията за борба с мафията в римския парламент Франческо Форджоне представя подробен доклад за международната експанзия на "Ндрангета".

Калабриецът Франческо Форджоне, автор и на книгата "Износ на мафия", предполага, че експанзията на италианската мафия към Източна Европа започва веднага след падането на Берлинската стена. Показателни в това отношение са думите на един бос на мафията, казани от него на съдбоносната дата 9 ноември 1989 година: "Стената падна. Тръгвайте веднага към Берлин и купувайте на Изток всичко, което се продава", заповядва той в подслушан от полицията разговор.

"Организациите на италианската мафия отдавна са се настанали във всички страни на Източна Европа – преди всичко в България и Румъния", казва Форджоне, цитиран от „Die Welt“.

Интересите на мафията са "едни и същи навсякъде по света", допълва експертът: "Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер". Гигантските парични суми от международната търговия с наркотици, оръжия и опасни отпадъци се влагали в сделки с недвижими имоти или на борсата - това е най-простият начин за пране на пари", твърди Франческо Форджоне и допълва: "От нашите разследвания знаем, че мафията е замесена в скандалите за отровните отпадъци в Румъния и че е разпростряла пипалата си чак до Газпром". Факт е например, че кланът "Казалези" - една от най-успешните бандитски групировки на Камората - има консолидирани интереси в Румъния, а кланът на "Корлеоне" беше замесен в скандали с нелегални отровни отпадъци."

Българин бил основен доставчик на дрога за Ндрангета

Българин е бил основният доставчик на дрога за италианската мафия Ндрангета. Това стана ясно, след като силите за сигурност в Милано а...

Как мафията печели от бежанци можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС. За "Ндрангета", която разполага с огромни средства, е като детска игра да си купи и политическо влияние в тези страни, обяснява Форджоне.

Предполага се, че мафията направлява своя източноевропейски бизнес от територията на Германия, където нейните престъпни структури са пуснали корени от десетилетия насам. „Мафията навлезе едно време в Германия заедно с гастарбайтерите и дълго време остана незабелязана, защото властите в страната имаха достатъчно проблеми с други организации – например с могъщата руска мафия“, обясни Форджоне.

"Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, Румъния, Албания и Черна гора. Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали "сигурен терен" за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия и страните от Западна Европа", заключава Франческо Форджоне.

Кои са най-големите мафиотски структури, действащи в Европа, вижте в обобщението на Европол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа