X
 
 

Как мафията печели милиони от бежанците

1395 0
photo of Как мафията печели милиони от бежанците
Снимка: Getty Images/Guliver
Влиятелният мафиотски клан Арена, който е част от калабрийската Ндрангета, е присвоил най-малко 32 милиона евро от европейските средства за бежанците. Схемата е била реализирана с помощта на една католическа организация.

Влиятелният клан Арена, който е част от калабрийската мафиотска организация Ндрангета, е присвоявал пари в продължение на повече от десет години. Мафиотският клан е инфилтрирал свои хора в приемателен център за бежанци в южноиталианската провинция Кротоне, където с помощта на една католическа организация е присвоил огромни суми. Според следователите, членовете на клана са прибрали в джобовете си най-малко 32 милиона евро от европейските средства за бежанците. Това е около една трета от парите, отпуснати за приемателния център в периода между 2005 и 2016 година.

"Банкомати на мафията"

В рамките на разследването италианската полиция арестува 68 заподозрени лица от мафиотския клан Арена. Задържани са също така Леонардо Сако, известният в Италия ръководител на помощната организация Fraternita di Misericordia, която официално е управител на бежанския лагер, както и един свещеник. Според следователите, свещеникът е получил 150 000 евро за "духовни консултации" в приемателния център, където са настанени около 1 500 бежанци.

Следователите са установили, че с помощта на пастора и на Леонардо Сако кланът Арена е получавал поръчки за прехраната на бежанците. За Сако се знае, че поддържа отлични връзки с влиятелни хора в италианската политика и във Ватикана. Ръководената от него помощна организация е раздавала поръчки на контролирани от клана фирми за кетъринг, които са представяли сметки за много повече от действителните хранителни доставки. По този начин кланът Арена е спечелил десетки милиони, с които са били закупени недвижими имоти, луксозни автомобили и яхти. "Приемателният център и помощната организация Fraternita di Misericordia са били нещо като банкомати на мафията", заяви в тази връзка генерал Джузепе Говернале, командир на карабинерите.

Защо Тръмп уволни шефа на ФБР?

Доналд Тръмп уволни директора на ФБР. Така президентът навярно се опитва да скрие истината за евентуална руска намеса в предизборната ...

"Това е само върхът на айсберга"

Към момента в италианските бежански центрове са настанени около 175 000 души. Италианското министерство на финансите изчислява, че тазгодишният бюджет за издръжката им ще възлиза на 3 милиарда евро. От началото на годината досега в Италия са пристигнали 45 000 мигранти, което е с 44 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

Рафаеле Кантоне, пълномощник за борбата против корупцията, смята, че случаят с инфилтрирането на мафиоти в бежанския център в провинция Кротоне е само "върхът на айсберга". Последната голяма акция срещу клана Арена беше през 2012 година, когато калабрийската полиция конфискува имущества на стойност 350 милиона евро, сред които и един от най-големите вятърни паркове в Европа.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители