Министърът на външните работи на Франция подава оставка

2787
Министърът на външните работи на Франция подава оставка
Снимка: Gettyimages.com

Френският министър на външните работи Лоран Фабиус подава оставка, съобщи телевизия БФМ-ТВ.

По информация на медията по-късно днес президентът Франсоа Оланд ще обяви за смяната му.

Франция урегулира режима за обявяване на извънредно положение

Френските депутати гласуваха за вписване във френската конституция на режима за въвеждане на извънредно положение в страната, предаде Б...

Лоран Фабиус ще бъде назначен за председател Конституционния съвет. Той също ще остане председател на Международната конференция на ООН по въпросите на климата.

Припомняме, че в края на януари т.г.  срещу Тома Фабиус, син на френския министър на външните работи, бе повдигнато обвинение във фалшифициране и използване на фалшиви документи във връзка с деяния, свързани с увлечението му по хазарта. Това предаде AFP, позовавайки се на съдебен източник, запознат със случая.

Грози го и обвинение в измама, укриване на данъци, злоупотреба с доверие и злоупотреба с корпоративни активи.

Неприятностите на Фабиус започнаха през 2011 г. с оплакване на банка Societe Generale. Банката го обвини, че по времето, когато се намирал в Мароко изпратил имейл, внушавайки на мароканско казино, че Тома Фабиус в скоро време ще е получател на 200 000 евро.

Марин льо Пен ще се кандидатира за президент на Франция

Лидерът на френския „Национален фронт“ Марин льо Пен смята официално да издигне кандидатурата си на президентските избори п...

При разследването следователите се заинтересували и от начина на живот на министерския син и по-специално от условията, при които през 2012 г. е придобил апартамент от 300 кв.м на булевард Сен-Жермен, в сърцето на Париж, за 7 милиона евро.

Освен процедурата във Франция Фабиус-младши има неприятности и с американското правосъдие. Прокуратурата на американския щат Невада обвинява сина на френския външен министър в мошеничество и кражба. Той е подписал чекове без покритие за повече от 3,5 милиона долара в няколко казина на Лаос Вегас през 2012 г.

В края на октомври властите на Невада издадоха заповед за арест на Фабиус-младши. Според представител на прокуратурата на окръг Кларк в щата Невада, където е разположен Лас Вегас, заповедта действа на цялата територия на САЩ и Тома Фабиус може да бъде арестуван при първата си поява в САЩ, но заповедта не е международна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com