МНС: Заповедта за арест на Путин изпраща важен сигнал към света

11267
МНС: Заповедта за арест на Путин изпраща важен сигнал към света
Снимка: Getty Images

Главният прокурор на Международния наказателен съд Карим Хан казва, че има разумни основания да се смята, че руският президент Владимир Путин и комисарят по правата на детето в Русия Лвова-Белова носят наказателна отговорност за принудителното депортиране на украински деца. По времето, когато украинските деца са били изведени от страната си, те са били защитени от Четвъртата Женевска конвенция, предава Си Ен Ен.

„Твърдим, че много от тези деца оттогава са били дадени за осиновяване в Руската федерация”, поясни Хан, добавяйки, че промяната на закона в Русия чрез президентски укази, издадени от Путин, е улеснила децата да бъдат осиновени от руски семейства. „Тези действия, наред с други, демонстрират намерение тези деца да бъдат премахнати за постоянно от собствената им страна”, категоричен е той.

Експерт: Обявяването на заповедта за арест на Путин е прецедент

„Международният съд издава подобни заповеди на тайни заседания. В този случай е обявено публично. Не е практика съдът да издава п...

Издадената заповед за арест на руския президент Владимир Путин е "много важен сигнал" за света и жертвите на предполагаемата схема за насилствено депортиране на хиляди украински деца в Русия, категоричен бе и президентът на Международния наказателен съд в петък. Той припомни, че е издадена заповед и за руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Заповедите за арест не са "магически пръчици", каза съдия Пьотр Хофмански, говорейки пред CNN от Хага, Нидерландия. „Но ние вярваме във възпиращия ефект на заповедите за арест, издадени в нашите производства, и вярваме, че това е много важен сигнал за света, че си вършим работата, че жертвите не са оставени сами, не са забравени и ние просто правим това, което се очаква", допълни той.

Хофмански сравни заповедта за арест на Путин с един вид санкция за руския лидер. „Има 123 държави – две трети от държавите по света – в които той няма да бъде в безопасност“, каза той. Запитан дали МНС иска от подписалите държави да арестуват Путин, ако той пътува до тях, Хофмански се позова на статута на МНС, като каза: „Всички държави имат правно задължение да сътрудничат изцяло на съда, което означава, че са длъжни да извършат ареста според заповедите, издадени от съда“.

Ген. Събев: Заповедта за арест на Путин е морална победа за Украйна

„Издадената заповед за арест на Путин от Международния наказателен съд е важен знак и морална победа за Украйна. Да издадеш запов...

Той също така каза, че тези заповеди не са „краят на играта“, добавяйки, че случаят „може да се разшири и да обхване и други зверства, за които се твърди, че са извършени на територията на Украйна“. Хофмански каза, че съдържанието на заповедите за арест е секретно, но МНС се е съгласил да публикува информацията за съществуването на заповедите и престъпленията, за които се твърди, че са извършени от Путин и Лвова-Белова. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа