Началникът на Росгвардия поема контрол над "Вагнер" с помощта на Пригожин-младши?

8723
Началникът на Росгвардия поема контрол над "Вагнер" с помощта на Пригожин-младши?
Снимка: Колаж/Actualno.com

Източник на свързания с руските служби ФСБ канал в "Телеграм" ВЧК-ОГПУ твърди, че началникът на руската гвардия Виктор Золотов се опитва да поеме контрола над частната военна компания "Вагнер".

Пригожин го искал, но Золотов не дал пари

Според канала решението ЧВК "Вагнер" да премине в ръцете на Золотов, е било взето веднага след похода на вагнеровците към Москва през юни. След провала на марша започнали и съответните преговори, които се водели лично от Евгений Пригожин. Той обаче ги "замразил", тъй като всичко се свеждало до въпроси, свързани с финансирането.

Беларуският президент Александър Лукашенко предостави земя за ЧВК, но не планирал да отпусне никакви средства. Пригожин очаквал, че размерът на финансирането ще бъде намален, но не много, и ще мине през руската гвардия. Золотов обаче обявил, че ще поеме само надзора на ЧВК "Вагнер" по държавна линия и няма да отпуска никакви средства. В резултат на това обсъжданията били прекратени, а след това настъпила и смъртта на Пригожин, гласи информацията.

Още: Какво оръжие и откъде е изнасяно от България за ЧВК Вагнер: Прокуратурата потвърди

Синът на Пригожин дава нов шанс на Росгвардия

В началото на октомври се появи информация в „Телеграм“ канали, че след смъртта на Евгений Пригожин в самолетната катастрофа над Тверска област на 23 август активите и контролът върху бизнес империята му отиват в ръцете на 25-годишния му син Павел. Това е гласяло завещанието на финансиста на „Вагнер“.

Сега ВЧК-ОГПУ пише, че Павел веднага подновил преговорите със Золотов, виждайки в тях "единствения шанс да запази "Вагнер" и да не го даде изцяло под управлението на Министерството на отбраната на Русия - т.е. под управлението на Сергей Шойгу, срещу когото Евгений Пригожин се бореше.

Още: Путин за смъртта на Пригожин: Край тялото е намерена граната. Но трябваше да го проверят и за наркотици, и алкохол (ВИДЕО)

Снимка: Getty Images

Преговорите между Пригожин-младши и Золотов за прехвърляне на останалия контингент на ЧВК в Русия под ръководството на Росгвардия са изгодни за наследника от гледна точка на запазването на марката и активите на "Вагнер", пише още каналът.

Според информацията - целта на Золотов е да използва контингента на ЧВК, за да активизира участието на Руската гвардия във войната, без да изпраща свои части в зоната на бойните действия. В този случай става дума за поддържане на силово присъствие в регионите на страната и контрол върху развитието на политическите събития в случай на нови "маршове на справедливостта", както и за придобиване на контрол върху социално активния електорат на симпатизантите на "Вагнер".

Освен това помощниците на Золотов настоявали за необходимостта да получат достъп до архивите на Евгений Пригожин и да придобият контрол върху остатъците от медийните структури.

Още: ВИДЕО на Пригожин от Африка: Всичко ми е наред. След това стана катастрофата

Каква е целта на Путин?

Причината, поради която руският диктатор Владимир Путин е позволил на Золотов да разиграе този сценарий, е, че президентът винаги е изграждал и изгражда своя контрол върху властовия блок чрез система от проверки и баланси във властовия елит, пише ВЧК-ОГПУ. Сега, когато влиянието на Шойгу става безгранично на фона на ликвидирането на неговия опонент в лицето на Пригожин, укрепването на фигурата на Золотов ще предотврати изместването на центъра на тежестта във властовия блок на страната, анализират от канала.

Още: Предупреден за покушението: Пригожин е жив и е във Венецуела, казва руски анализатор (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа