"Нафтогаз" притисна "Газпром" с Арбитража в Стокхолм

14228
"Нафтогаз" притисна "Газпром" с Арбитража в Стокхолм

Украинската компания „Нафтогаз” е подала в Стокхолмския арбитражен съд иск за преразглеждане на договора за транзит на газ, подписан с руската газова група „Газпром”, пише Агенция "Фокус".

„Нафтогаз” е поискала премахването или заменянето на положения от договора, както и прехвърляне на правата и задълженията по договора от „Нафтогаз” на оператора на газопреносната система „Укртрансгаз”.

Газовата картина в Европа - с бърза промяна и преимущество на Русия

Докато в България текат преговорите за правителство, поставят се условия и се създават коалиции, газовата картина в Европа придобива но...

Освен това „Нафтогаз” иска привеждане на договора за транзит в съответствие с европейското законодателство (Третия енергиен пакет на ЕС) и с украинските закони. Това означава, че не може доставчик и производител на газ да е една и съща компания и трябва да има достъп до газопровода за трети страни. Украинската компания смята още, че тарифната система за транзита трябва да се промени в съответствие с европейските стандарти.

Междувременно агенция УНИАН съобщи, че Украйна планира да построи нов газопровод, който ще й позволи да получава европейско синьо гориво от Полша.

Според един от представителите на полската фирма Polenergia Радослав Дзузински, който помага в изпълнението на проекта, изграждането на 110-километровия газопровод може да струва на организаторите около 245 млн. долара.

Дзузински също така отбеляза, че "газопроводът може да започне работа през 2019 – 2020 година." Според него, въвеждането на газопровода в експлоатация зависи от осигуряване на финансите. Представителният на Polenergia каза също, че в случай на реализация на проекта, газопроводът ще премине през лвовското подземно хранилище "Билче-Волица" и ще достигне станцията на полско-украинската граница "Дроздовиче".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com