Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка

6839
Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка
Снимка: Getty Images-

Държавното бюро за разследване на Украйна приключи разследването по най-мащабното дело във връзка с Евромайдана от 2014 г. Събраните доказателства сочат, че сваленият тогава проруски президент Виктор Янукович, вътрешното, военното министерство и елитните украински полицейски части "Беркут" са разпоредили разстрела на протестиращите по улиците и площадите.

Вълната от демонстрации и гражданско неподчинение сред украинците преди почти десетилетие започна в нощта на 21 ноември 2013 година, когато Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Най-кървавите събития бяха на 18-20 февруари 2014 г.

Общо загинаха 67 протестиращи, а 887 души бяха ранени. 132 служители на правоохранителните органи пострадаха.

Още: Защо трябваше да умрат...

Янукович и "Беркут" пред съда

Пред съда сега ще се изправят експрезидентът Янукович, който по онова време избяга в Крим, както и целият тогавашен блок за сигурност на Украйна. В него влизат ръководителите на Министерството на отбраната, Службата за сигурност и Министерството на вътрешните работи, съобщи Държавното бюро за разследване.

Всички обвиняеми по делото са заплашени с максимална присъда доживотен затвор.

Снимка: Getty Images/Guliver

Ето кои ще бъдат съдени:

- Бившият президент Виктор Янукович;

- Министърът на вътрешните работи Виталий Захарченко и заместникът му;

- Ръководителят на СБУ Александър Якименко;

- Първият заместник-началник на СБУ - ръководител на Центъра за борба с тероризма;

- Министърът на отбраната Павел Лебедев;

- Ръководителят на Главното управление - командир на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи Станислав Шуляк;

- Ръководителят на киевския отдел на Министерството на вътрешните работи;

- Заместник-началникът на Главното управление на Министерството на вътрешните работи на Украйна - началник на Полицията за обществена сигурност;

- Командирът на "Беркут".

Още: В Украйна арестуваха дванадесет от "Беркут" във връзка с убийствата на Майдана

Разследването

На 18-20 февруари 2014 г. те са издали заповеди и са взели съответни решения относно използването на специални средства, военно оборудване и огнестрелно оръжие от служители на правоприлагащите органи без съответните основания и в нарушение на действащото законодателство за силова съпротива и разпръскване на демонстранти в центъра на столицата Киев.

Служителите на реда също така организирали щурм на Майдана под прикритието на "антитерористична операция", а сутринта на 20 февруари наредили да се стреля по протестиращи. Това беше направено при превишаване на правомощията на официалната власт, без никакви правни основания, констатират разследващите.

"Бившите високопоставени служители са обвинени като част от престъпна група за незаконно възпрепятстване на провеждането на събрания, митинги, шествия и демонстрации, превишаване от страна на служителите на правоохранителните органи на властта и служебните правомощия, умишлени убийства и опити за убийства, причиняване на умишлени тежки телесни повреди, както и в организирането на терористичен акт", пише Държавното бюро за разследване на Украйна.

"За да избегнат отговорността, бившите длъжностни лица избягаха от Украйна, поради което досъдебното разследване се проведе по специална процедура, а съдията-следовател избра по отношение на тях мярка за неотклонение под формата на задържане под стража. Това наказателно производство включва 1019 епизода на престъпно възпрепятстване на протестни действия и 1878 тома събрани материали", посочват още разследващите.

Още: Нападнаха съдията, разследващ убийствата на "Майдана"

Руската връзка

Припомняме, че само на 20 февруари загинаха над 30 души и бяха задържани 12 членове на вече разпуснатите специални части "Беркут", определени като основни виновници за кръвопролитията. Появиха се и теории, че е имало стрелба в тила на протестиращите – по руска поръчка снайперисти са стреляли по избрани цели. За това данни изнесе германската телевизия WDR, пускайки запис на водените по радиовръзка разговори между снайперистите.

Снимка: Getty Images

На съдбоносния 20 февруари те са били разположени по покривите на различни сгради в центъра на Киев. Разговорите им са били прехванати от един украински радиолюбител, с когото журналистите от WDR са разговаряли. От записа се чува как един снайперист пита колегата си: "Откъде се стреля? Нашите хора не стрелят по невъоръжени". Малко по-късно друг снайперист казва: "Някой застреля този човек, но не сме ние". След което добавя: "Има ли и други снайперисти освен нас? И кои са тези хора?".

Германските журналисти разполагат и с видеозаписи, на които може да се види, че опозиционерите на ул. "Институтская" са обстрелвани не само от правителствените сгради, но и откъм хотел "Украйна", намиращ се в тила им. За подобно нещо говорят и очевидци от мястото на събитието.

Оттогава нататък наяве излезе основният въпрос – кой е наредил стрелбата? Руската версия е, че става въпрос за ЦРУ – с цел да се ускори бунтът срещу Янукович. Украинската версия е, че диктаторът Владимир Путин стои зад кръвопролитията чрез Владислав Сурков, помощник на Путин по онова време, който тогава е в Киев. Той е наричан "сивият кардинал" на Владимир Путин.

Още: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

По време на Майдана през 2014 година Сурков на няколко пъти е на срещи с украинския президент Виктор Янукович в Киев. Украинската прокуратура счита, че Сурков е бил на среща с Янукович, за да се осведоми за организацията на Майдана, има ли и какво е финансирането на протестите. А бившият ръководител на украинската ДАНС Валентин Наливайченко коментира през 2014, че Сурков е бил организаторът на провокацията със стрелбата от снайперисти на Майдана.

В хода на досъдебното разследване сега е установено също така, че бившият началник на СБУ и командир на вътрешните сили на Министерството на вътрешните работи на Украйна след разпадането на СССР е служил във въоръжените сили на Руската федерация. В резултат на това е придобил руско гражданство, получил е допуск и достъп до военните и държавните тайни на Русия, положил е клетва за вярност на нейния народ и е бил на всички видове поддръжка във въоръжените сили на Руската федерация.

"Като са давали заповеди за използване на насилие срещу протестиращите, те са действали в интерес на Руската федерация, на която са положили клетва", казват разследващите.

"Предвид факта, че част от обвиняемите се укриват във временно окупираните територии на Автономна република Крим и град Севастопол, последните ще бъдат задържани и изправени пред съда веднага след освобождаването на тези територии от въоръжените сили на Украйна", завършва съобщението на Държавното бюро за разследване на Украйна.

Още: Зеленски: Навършват се 9 години от началото на Майдана - революцията на достойнството (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа