Немски политици обявиха бойкот на Ердоган

3624
Немски политици обявиха бойкот на Ердоган
Снимка: Gеtty images/Guliver

Голям брой немски политици, включително канцлерът Ангела Меркел, отхвърлиха поканата за вечеря в чест на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде домакин на празничната вечеря в петък, предаде МИА.

Присъствието на канцлера на приеми, организирани от президента, не е правило. Канцлерът само понякога присъства на церемониите в президентската резиденция, а последният път това беше по време на посещението на кралицата на Великобритания Елизабет II през 2015 г.

На галавечерята в двореца "Белвю" няма да присъстват и голям брой опозиционни политици.

Меркел пропуска прием при пристигането на Ердоган

Германският канцлер Ангеа Меркел няма да присъства на официалния пример при пристигането на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кр...

Лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер заяви пред ежедневника "Ранс пост", че не иска да бъде част от „пропагандата на Ердоган“.

В съвместно изявление на председателството на Зелените се казва, че държавен прием не е подходяща форма за почитане на човек, който "разрушава основите на демокрацията в собствената си страна".

Бившият президент на Зелените, Джем Ездемир, който е с турско потекло и е един от най-силните критици на Ердоган, все пак ще присъства на вечерята.

"Искам турският президент да изтърпи мене и моята критика към политиката му", каза Ездемир.

Турският президент трябва да пристигне в Берлин на 27 септември и да посети Кьолн на 29-ти. Поради посещението на Ердоган на 22 септември в Германия имаше протести в няколко германски града. На протестът в Берлин присъстваха няколкостотин души, носейки плакати с надписи "Ердоган не е добре дошъл". Митингите бяха организирани от коалиция организации срещу турския президент, включително кюрдското сдружение. В няколко германски града по улиците се проведоха протестни шествия, в които взеха участие от 80 до 200 души.

Новото летище на Истанбул - мрачна строителна площадка на лични трагедии

Новото летище в Истанбул, което трябва да бъде открито след броени седмици, е един от най-престижните проекти на президента Реджеп Ердо...

За петък и събота са планирани няколко големи протеста в Берлин и Кьолн заради посещението на Ердоган. Очаква се да присъстват около 10 000 души.

Турският президент заяви в неделя, че планира да засили икономическите и политическите връзки с Берлин при предстоящото посещение в Германия.

Отношенията между Берлин и Анкара се влошиха след опит за преврат в Турция през 2016 г., след което десетки хиляди хора, включително германски граждани, бяха арестувани. Напрежението намаля, след като германски журналист от турски произход бе освободен миналия месец и бе позволено на друг германски гражданин да напусне Турция.

Около три милиона турци живеят в Германия, най-голямата турска диаспора в света.

Германски официални лица твърдят, че нямат друг избор освен да укрепят връзките си с Анкара, въпреки загрижеността си за нарушенията на правата на човека в Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа