Невиждани мерки за сигурност в центъра на Берлин на Нова година

5391
Невиждани мерки за сигурност в центъра на Берлин на Нова година

Най-големият празник в Германия – Нова година на Парижкия площад с Бранденбургската врата, ще премине сред най-строги мерки за сигурност в Берлин.

За първи път ще бъдат забранени раници, чанти и портфейли. Полицията планира да загради с 13-километрова ограда широката улица, водеща от вратата през парка Тиргартен. На празника се очакват стотици хиляди туристи и гости на града. Деветстотин полицаи ще бдят над тяхната сигурност. Това е много повече в сравнение с други години.

На Нова година метрото ще се движи на 20 минути

Част от линиите на градския транспорт в София ще работят в новогодишната нощ. Нощно движение е осигурено и в метрото, съобщиха от Центъ...

За първи път на празника ще бъдат разрешени само малки чантички. На шестте входа за зоната на празника всички посетители ще бъдат подложени на контрол, за който ще се грижат 600 помощници на полицията. Парижкият площад пред Бранденбургската врата ще бъде затворен от 14 часа на 31 декември.

Причината за специалните мерки за сигурност е предупреждение за готвещи се възможни терористични актове на Нова година в европейските столици. На 25 декември полицията на Австрия разпространи съобщение, че на "местата със струпване на хора между Коледа и Нова година може да има терористичен акт с взривни вещества". Берлинските спецслужби обаче не коментираха съобщението.

По думите на представител на полицията предварителните заграждения трябва да предотвратят неконтролируемо нахлуване на хора в ареала на празника. Подобни мерки са вземани и в предишни години.

"Германия, както и другите европейски държави, се явява мишена за международния тероризъм", коментира във вторник министърът на отбраната на Германия Томас де Мезер. В секретен доклад на външното министерство на Германия, цитиран от Bild, се казва, че по време на терористични актове е възможно "прилагането на необичайни взривни материали и уреди", а също, че "терористичните актове могат да се осъществят с прилагането на огнестрелно оръжие или други опасни предмети".

Полицаите в Рим изкръшкали от работа на Нова година

Странна епидемия "покосила" полицаите в италианската столица Рим на 31 декември. Над 80% от тях се "разболели" на празника и не могли д...

Пред Bild ръководителят на Немския профсъюз на полицаите Райнер Вент казва: "Ако аз бях в Берлин, разбира се, бих отишъл на този празник заедно със семейството си. И то точно в такива времена като сегашните. Тъй като, ако се страхуваме, то терористите може да смятат, че са постигнали целите на своите терористични актове".

"Тероризмът е реалност. Затова един от жизнените рискове се явява възможността да станеш жертва на терористичен акт, дори ако немските спецслужби правят всичко, за да не го допуснат", коментира Вент.

Именно Вент настоял за специални мерки за сигурност по време на празнуването на Нова година пред Бранденбургската врата в Берлин.

"Спецслужбите трябва да контролират специално входа на такива мероприятия за възможни ислямистки възбудители на опасност", изискал ръководителят на полицейския профсъюз. Според него Нова година в Берлин е добра възможност за начало на провеждане на подобни мерки в живота.

Новогодишното обръщение на Меркел ще бъде преведено на арабски

Бежанската криза, терористичните нападения в Париж и дългата битка за оставането на Гърция в еврозоната са сред основните теми, на коит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com