"Нямат доблест да обявят търговска война": Атаки срещу Русия на извънредната енергийна среща в Брюксел

2342
"Нямат доблест да обявят търговска война": Атаки срещу Русия на извънредната енергийна среща в Брюксел
Снимка: Nord Stream 2

Спешна среща по предложението на Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ се провежда днес в Брюксел. Министрите на енергетиката и други представители на страните членки се събират часове след като „Газпром“ обяви ново съкращаване на количествата синьо гориво по „Северен поток 1“.

Причината, която Кремъл цитира, е техническа – повреждане на още една турбина на „Сименс“ след проблемите с друга турбина от станцията „Портовая“, която беше ремонтирана в Канада и върната в Европа. Лидерите на ЕС обаче виждат този ход на Путин като използване на газовите доставки като оръжие в отговор на западните санкции.

Пореден документ за Русия, за да пусне "Северен поток" - но дали ще го стори?

Siemens Energy е изпратила на "Газпром" лиценз за износ от Канада за връщане на ремонтирана турбина за газопровода "Северен поток". Тов...

Енергийните министри ще дискутират обновен документ, базиран на предложението на ЕК, с което всяка държава трябва да намали потреблението на газ с 15% от август 2022 до март 2023 г. То е факт заради опасенията, че Русия напълно ще спре кранчето и че липсата на нужните количества ще постави цяла Европа пред огромен риск тази зима. Първоначалният план на ЕК срещна съпротивата на няколко страни и в обновеното предложение ще има някои изключения.

Ръководителят на енергийната политика на ЕС Кадри Симсон заяви, че очаква одобрение на новата формула, и нарече съкращаването на газовите потоци от страна на Русия „политически мотивиран“ ход.

Министърът на индустрията и търговията на Чехия Йозеф Сикела заяви, че блокът трябва да действа „колкото се може по-бързо“, за да отговори на руската заплаха. „Путин ще продължи да играе мръсните си игрички на злоупотреба и изнудване при доставките на газ“, каза той, цитиран от Deutsche Welle.

Анна Москва – полският министър на енергетиката – каза, че планът, който ще се дискутира, е неутрален за нейната страна. Тя заяви, че Полша няма защо да спестява, след като хранилището ѝ е пълно.

САЩ стана най-големият износител на втечнен природен газ през първото полугодие

САЩ стана най-големият износител на втечнен природен газ през първата половина на 2022 г., става ясно от сайта на Администрацията за ен...

Министърът на околната среда на Ирландия – Иймън Райън, изрази съмнения, че 15% намаление на потреблението ще бъде достатъчно. „Но е по-добре от нищо. Важен е сигналът, който ще изпратим“, твърди той.

В Берлин германският външен министър Аналена Бербок заяви, че ЕС няма да се раздели в отговора си срещу кризата.

В същото време министърът на икономиката Роберт Хабек обвини Русия, че води търговска война. Пред Welt той той коментира решението на "Газпром" да съкрати рязко доставките по „Северен поток 1“: „Даже не им стигна доблест да кажат - намираме се в търговска война с вас. Вместо това разпространяват истории за тези турбини, които са пълен фарс и просто не отговарят на действителността. Сега "Газпром" ще решава по свое усмотрение дали напълно да спре подаването на природен газ. Технически причини за съкращаване на доставките няма", каза Хабек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия с нов военен пакет за Украйна: ПВО и бойни машини

За да сте герои, сложете памперси: Руски войник за ужаса в Украйна (ВИДЕО)

10 километра пеша: 98-годишна украинка избяга сама от руснаците (ВИДЕО)

Водещите кандидати за председател на ЕК на дебат в Маастрихт (ВИДЕО)

"Напредък в лечението на рака": Чарлз III ще направи първата си публична поява

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа