Нов украински подводен дрон може да преобърне ситуацията в Черно море

36242
Нов украински подводен дрон може да преобърне ситуацията в Черно море
Снимка: Getty Images

Подводните безпилотни апарати прекрояват военноморските битки в Черно море. Украйна имаше голямо предимство досега, но тъй като руският флот става по-добър в противодействието им, тази преднина е застрашена. Сега един украински проект се стреми да въведе високоспособни западни подводни дронове в битката, пише NavalNews.

В Киев работят по плана си, в който украински подводници потопяват руски военни кораби дълбоко в Черно море. Проектът FURY, който се подготвя за следващия украински правителствен отбранителен морски дрон, се осмелява да направи точно това.

Още: Огромна дупка в машинното: Щетите от удара срещу руския танкер SIG (ВИДЕО)

Морската война в Черно море е първата в историята, оформена от платформи без екипаж. Украйна бързо направи иновации с лодки без екипаж и досега изглеждаше една крачка пред руския флот. Но преднината им е застрашена.

Битка под водата

Безпилотните апарати на Украйна успяха да изтласкат Черноморския флот назад, като се оказаха един от малкото начини Киев да застраши руските кораби. Но продължаващата им ефективност е под въпрос. За това намекна в интервю, публикувано на 11 януари, вицеадмирал Олексий Нейжпапа, командир на ВМС на Украйна. „Някои от нашите трикове и тактики, които бяха разработени през 2022 г. и 2023 г., няма да работят през 2024 г. Следователно трябва да промените тактиката, да промените техническите характеристики на всичко, което правите“, предупреди той.

Още: Ново оръжие срещу Русия: Украйна тества морски дрон (ВИДЕО)

Успехът на украинските морски дронове се дължи, поне отчасти, на мудността на Русия в противодействието им. Но това се променя, Москва прилага все повече защити и става все по-добра в неутрализирането им. Защитите срещу малки бързи лодки съществуват от 1900 г. и са били фокус в западните флотилии от няколко години поради заплахи в Близкия изток. Без непрекъснати иновации от украинска страна, Русия може да възвърне превъзходството си в Черно море. Особено като се има предвид, че войната изглежда ще продължи още години.

Още: Украинската армия показа "Морско бебе" - експерименталния дрон, ударил Кримския мост (ВИДЕО)

Въпреки че безпилотните апарати все още ще бъдат актуални и новите разработки може да продължат да натоварват руската отбрана, мнозина търсят отговора под водата. Има няколко проекта за украински подводни дронове, които вече са публични. И без съмнение други, които не са. Това, което отличава Project FURY е, че той не се опитва да създаде напълно нов дрон.

Предимствата на проекта

Въоръжените подводни апарати имат очевидните предимства на изненада, те са невидими и смъртоносни. И въпреки че вероятно ще бъдат по-скъпи от настоящите, те ще бъдат многократно използвани и следователно по-евтини в дългосрочен план. В същото време те не изискват логистиката и числения персонал на обикновените подводници.

Още: Уникално ВИДЕО от атаката срещу руския танкер: Операцията е на украинските служби за сигурност

Изграждането на подводен флот по своята същност е много по-трудно, отколкото при корабите на вода. Задвижването, комуникацията и автономността представляват особени предизвикателства. Подходът на Project FURY е да си партнира с опитен производител на подобни апарати на Запад и по същество да въоръжи съществуваща платформа. Това значително намалява риска от разработката и трябва да доведе до много по-способна платформа, отколкото ако започваха от нулата.

Бъдещето

Проектът се разглежда като платформа за редица мисии. И ще може да носи оръжия за отдалечено нападение, като мини или торпеда, или дори ракети, изстрелвани от подводници. Възползвайки се от съществуващите разработки, на апаратите може да се монтира набор от сензори. Освен атака, той ще може да изпълнява и разузнавателни мисии.

Още: Руски танкер с пробойна след атака на морски дрон в Керченския пролив (СНИМКИ)

Украйна трябва да е две крачки напред. Ако не го направи, Русия може сравнително лесно да си върне пълното господство в Черно море. Тези подводни машини може да са отговорът. За Русия винаги ще бъде по-трудно да противодейства на подводните автономни апарати, тъй като борбата с подводници никога не е лесна. В комбинация с оръжия за противодействие, въоръжените морски дронове могат да застрашат руския флот в акваторията на Черно море, като изпълняват мисии, които не са възможни с настоящите апарати.

Още: CNN показа за пръв път нов модел украински морски дрон (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа