Новата стратегия на ЕС към Русия: противодействие, сдържане, взаимодействие

1575
Новата стратегия на ЕС към Русия: противодействие, сдържане, взаимодействие
Снимка: Getty Images/Guliver

Върховният комисар по външни работи Жозеп Борел представи днес съвместно изявление на външнополитическата служба на ЕС и на Европейската комисия за отношенията с Русия. Европейският съюз ще се придържа към три основни принципа: противодействие, сдържане и взаимодействие, съобщи ТАСС.

При сегашните условия перспективата за обновяване на партньорството между ЕС и Русия, позволяващо да се постигне по-тясно сътрудничество, представлява отдалечена перспектива. „Сега нашата задача трябва да бъде търсенето на път, който да промени настоящата динамика и да постави отношенията ни на по-стабилна и предсказуема основа”, каза той по време на пресконференция в Брюксел.

Европейският съюз едновременно ще противодейства, сдържа и ще си сътрудничи с Русия на основата на общо разбиране за целите на Русия и принципите на прагматизма, допълни Борел.

Тази стратегия на замразяване на отношенията с Русия вече е одобрена от Европейската комисия и предстои да бъде приета от държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС на срещата на върха на 24-25 юни.

Тя беше представена на следващия ден след срещата на върха ЕС – САЩ в Брюксел, където страните се ангажираха да активизират трансатлантическото партньорство, да прекратят търговските войни и да координират действията си спрямо Русия и Китай.

Жозеп Борел направи допълнителни разяснения относно трите принципа на европейската политика.

ЕС възнамерява на противодейства на Русия както на руска територия, така и на тази в постсъветското пространство. Той смята да работи срещу нарушаването на човешките права в Русия, срещу нарушаването на суверенитета на Украйна и да отговаря на „вредните действия на правителството на Русия, включително при хибридни атаки”. Освен това ЕС възнамерява да „ограничи ресурсите, които правителството на Русия може да привлече за провеждане на разрушителна външна политика”.

Европейският съюз възнамерява да „сдържа” руското влияние на своя територия, на международната арена и в ума на европейските граждани”.

ЕС е обезпокоен от отказа да Москва да приема полети от страни-членки на Съюза

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви при пристигането си на неформална среща на външните министри в Лисабон, че Е...

„ЕС трябва да сдържа опитите на Русия да подкопае европейските интереси, като за целта самият Евросъюз трябва да стане по-силен и устойчив”, подчерта Борел.

Европейският съюз ще развива своите кибер и отбранителни способности, както и възможността за „стратегическа комуникация”, т.е. пропаганда. ЕС ще координира тясно действията си с НАТО и с Г-7, както и да „подкрепя своите източни партньори”.

Европейският съюз има готовност да продължи да си сътрудничи с Русия „по няколко стратегически задачи”, където без нея напредъкът е невъзможен. Става въпрос за борбата с глобалното затопляне, с пандемията и общественото здраве.

В стратегията се предлага „провеждането на повече технически консултации с руското правителство по широк кръг икономически дразнители, които намаляват конкурентното предимство на ЕС”. Брюксел е готов да води диалог по Арктика и по други направления на регионалното сътрудничество, както и по урегулирането на глобалните и регионалните конфликти.

Европейският съюз предлага за пореден път „активизиране на контактите между хората”, въвеждайки облекчен визов режим, но само „за определени категории граждани”. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Украинската армия се разпада, няма да ни спрат американските пари: Дясната ръка на Кадиров

Молдовската прокуратура образува наказателно дело срещу най-голямото оръжие на Путин

В Русия предлагат да си подобрят демографията с внасяне на мигранти от Африка и Латинска Америка

Риши Сунак: Обединеното кралство ще разположи изтребители Typhoon в Полша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа