Нови 50 млрд. евро от ЕС за Украйна: Руските активи ще се използват за възстановяване, засилва се отчетността

2279
Нови 50 млрд. евро от ЕС за Украйна: Руските активи ще се използват за възстановяване, засилва се отчетността
Снимка: Getty Images

Тази седмица евродепутатите ще обсъдят предложенията по механизма на стойност 50 милиарда евро в подкрепа на възстановяването и модернизацията на Украйна от 2024 г.

Комисиите по бюджети и външни работи приеха с 86 гласа "за", 6 гласа "против" и 2 гласа "въздържал се" своята позиция относно предложения механизъм за Украйна, както и съществен пакет от помощи за периода 2024 - 2027 г. В него е включено укрепване на демократичната отчетност, насърчаване на многопартийната демокрация и привеждането на Украйна в съответствие с изискванията за присъединяване към ЕС.

Дългосрочна визия

Предложеният механизъм за Украйна е част от текущото преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, за което са необходими корекции. Причината - множеството кризи от 2021 г. насам, които изразходиха по-голямата част от предвидените средства под формата на извънредни мерки. Евродепутатите настояват Механизмът, заедно с цялата бюджетна ревизия, да бъде договорен възможно най-скоро, тъй като от 2024 г. няма да има разпоредби за помощ за Украйна. Пакетът трябва да бъде включен и в годишния бюджет за следващата година, който ще бъде договорен през ноември.

Още: Байдън: Ние сме най-могъщата нация - можем да се грижим и за Украйна, и за Израел (ВИДЕО)

"Комисията по външни работи и бюджетната комисия се съгласяват на съществена подкрепа за Украйна. Украинците не само се борят за собствената си свобода, но и защитават нашата сигурност срещу престъпния руски режим. Ще подкрепим възстановяването и модернизацията на Украйна и ще подготвим пътя за присъединяване към ЕС. Искаме да дадем възможност на общините и регионите, както и на малкия и средния бизнес", подчертава немският евродепутат от ЕНП Михаел Галер, който е и съдокладчик на комисията по външни работи.

Едно от ключовите искания на евродепутатите е активи от Руската федерация или други субекти или физически лица, пряко свързани с руската военна инвация, да бъдат използвани за възстановяване на Украйна. Евродепутатите вече одобриха разпоредбите относно борбата с измамите, корупцията, конфликтите на интереси и нередностите при използването на средствата на ЕС в Украйна. От ЕП подчертаха, че компаниите на олигарсите не трябва да имат право на финансиране.

Повече прозрачност, по-добра отчетност пред ЕП

С цел по-голяма прозрачност ЕП предвижда и създаването на уеб портал за финансовите операции, предоставени на Украйна и нейните цели. Именно там ще се разглежда и стъпка по стъпка напредъка по определени реформи, на база на което ще се отпускат още средства. Европарламентът ще настоява помощите от трети държави и международни организации също да бъдат публично оповестени.

Планът, в който Украйна ще представи подробно реформите и инвестициите, които ще бъдат подкрепени от ЕС, следва да бъде изготвен с участието на ЕП и чрез ефективна работа с украинския парламент. 

В този смисъл в пленарната зала в Страсбург ще се гласува проектодоклада, който предвижда всичко гореизброено, а едва след това преговорите с държавите членки могат да започнат. За целта е нужно да бъде одобрена и общата европейска позиция по темата.

"Механизмът за Украйна на стойност 50 милиарда евро е ключова стъпка към устойчива и просперираща Украйна. Спешното му приемане, заедно с дългосрочното преразглеждане на бюджета на ЕС, са от решаващо значение, за да се гарантира непрекъсната подкрепа от 2024 г. Използването на руските активи и повишаването на прозрачността са прагматични стъпки, гарантиращи ефективно използване на средствата, привеждане на финансовата подкрепа в съответствие със стабилна отчетност", коментира испанската евродепутатка от социалистите и демократите Айдер Гардиасабал, която е и съдокладчик на комисията по бюджет.

Още: "САЩ, бъдете като ЕС": Украинският призив за планирана помощ в пари

Припомняме, че на 20 юни 2023 г. Комисията предложи да се създаде специален "Механизъм за Украйна" с до 50 милиарда евро за периода 2024—2027 г. под формата на безвъзмездни средства и заеми. В резолюция от февруари 2023 г. относно подготовката на срещата на върха ЕС-Украйна Парламентът призова облекчението, възстановяването и възстановяването на Украйна да бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, пишат от пресцентъра на ЕП.

Снимки: Getty images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Три големи пожара в Русия, включително в пристанище (ВИДЕО)

Армения обърна гръб на Путин, спира вноските си в ОДКС

Руски "военен герой" изнасилил 15-годишно момче, не му се търси отговорност

Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Обвиниха арестувания заместник на Шойгу, че е взел подкуп за над 1 млрд. рубли

Ген. Суровикин се връща на мястото на арестувания за корупция заместник на Шойгу: Руски канали

Украйна настигна Русия в производството на дронове-камикадзе от типа "Шахед"

Папата призова да сеем надежда

Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия, Швейцария отказа Patriot на Киев

Куп ранени руски войници след катастрофа между автобус и "Волга" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com