Обмислят създаването на "международен договор за пандемия"

2359
Обмислят създаването на "международен договор за пандемия"
Снимка: iStock

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел предложи да се създаде „международен договор за пандемия“ за предотвратяване на бъдещи огнища на глобални болести и по-добра координация на световната реакция, пише европейската редакция на Politico.

По време на Парижкия мирен форум на 12 ноември, където той се срещна в кулоарите с френския президент Еманюел Макрон и други висши лидери, Мишел каза, че нов глобален договор ще покаже, че лидерите са научили уроци от настоящата пандемия на коронавируса, предаде агенция Фокус.

България е във война с Ковид-19. А кабинетът на Борисов харчи милиард за военни кораби

Сделката, която българското правителството подписа с германската компания Lürssen за закупване на два нови военни патрулни кораба,...

„Точно сега излязох с идеята, която ще повторя тук, че може би трябва да отидем по-далеч и да се поучим от тази поразителна пандемия. Имаме нужда от международен договор за пандемия, за да имаме по-силен международен ангажимент да ги предотвратим“, каза Мишел . „Смятаме, че е необходимо и така, че ако се появят, да можем да реагираме по-бързо и по-координирано, за да сме сигурни, че има медицинско оборудване, където е необходимо, и да обменяме информация, така че да сме сигурни, че защитаваме по-добре нашите граждани“.

Високопоставен служител на ЕС заяви, че идеята на Мишел е за договор, създаден по модел на Рамковата конвенция за контрол на тютюна, който е бил договарян под егидата на Световната здравна организация и е влязъл в сила през 2005 г. със 168 страни, включително ЕС.

Той заяви, че очевидно ще отнеме време за преговори и постигане на споразумение за пандемично споразумение и че неговото развитие трябва да включва участие на агенции на ООН, както и на групи от гражданското общество и други неправителствени организации. „Настоящата пандемия със сигурност няма да бъде последната“, каза Мишел, добавяйки: „Конвенция от този характер трябва да преследва много ясни и точни цели: да се справи с трагедията на пандемия по научен и ефективен начин, в рамките на значително международно сътрудничество“.

Теоретично такъв договор може да се справи с редица въпроси, включително някои от сложните предизвикателства, с които политическите лидери все още се сблъскват относно справедливото разпределение на ваксината в контекста на глобална пандемия.

Великобритания се опитва да съкрати карантинния период за пътуващите

Правителството на Обединеното кралство работи по съкращаване на текущия карантинен период за хората, пристигащи в страната, заяви в пет...

В страничната среща, координирана от Макрон, бяха още президентът на Сенегал Маки Сал и Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд. Германският канцлер Ангела Меркел и председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен участваха чрез видеоконференция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Подпалиха къщата на директора на Rheinmetall: Заради оръжието за Украйна

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа