Обзор за Украйна: Оръжие от САЩ и въпроси в Русия кога ще свърши войната (ВИДЕО)

6619
Обзор за Украйна: Оръжие от САЩ и въпроси в Русия кога ще свърши войната (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Неспособността на САЩ да вземе решение за нова голяма рамка за доставка на оръжие за Украйна е във фокуса на световния информационен поток. На този фон обаче САЩ отпуснаха нов военен пакет, макар и далеч по-скромен от предишните – защото, според официални изявления, вече 95% от досега поетата като ангажимент американска военна помощ са отпуснати на Украйна: Републиканците в Сената на САЩ блокираха помощта за Украйна и Израел

Според официалното съобщение на Пентагона, става въпрос за военна помощ в размер на 175 млн. долара. Тя включва основно боеприпаси – ракети за ПВО, боеприпаси за HIMARS, артилерийски снаряди и противотанкови ракети.

На този фон, интересно проучаване публикува руската социологическа агенция "Левада", която има репутация на независима. Според него, в т.нар. Директна линия на 14 декември, когато издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин ще даде голяма пресконференция и се чакат "въпроси от всички", най-често задаваният въпрос трябва да е кога ще свърши войната в Украйна. Въпросът е с известни вариации – кога ще свърши мобилизацията, кога ще победим, какво се прави да приключи войната – и според проучването на "Левада" 21% от запитаните биха задали този въпрос. На второ място е въпрос за размера на пенсиите – 8%:

В дневния обзор на ISW специално се обръща внимание на материал на руската служба на BBC. В него се проследява специално съдбата на мигрант от Сомалия, който е "подкаран" от руснаците да емигрира във Финландия, но след затварянето на границата е задържан от руските власти и отива на съд за нарушение на руските имиграционни закони. Как да се спаси от затвор – да "поработи" за Русия тоест да се включи във войната в Украйна. Съответно стои въпросът колко такива случаи има вече в Русия за попълване на оредяващите редици на руската армия.

Междувременно и украинския президент Володимир Зеленски, и украинския министър на отбраната Рустем Умеров коментираха, че Украйна вече има план за действие във войната за 2024 година. Подробности по плана не бяха обявени публично – Зеленски говори, че има план в обръщение към американската военна индустрия. Украинският президент говори в по-общ план за усилията на Украйна да развие военно-промишления си комплекс за собствено производство. Умеров пък коментира темата с плана на Украйна преди 2 дни пред Fox News: Киев: Преминахме две руски линии на отбраната, сега сме пред третата

Развитие на войната в Украйна: Фронтът

Големи промени на фронта няма – най-горещото място остава Авдеевка. За това направление се засилват коментарите от украински източници, че Русия изобщо не жали сили и хвърля в самоубийствени атаки пехотата си – инструкторът на отрядите "Щурм Z" Святослав Голиков публикува в канала си в Телеграм видеокадри (18+) с трупове на руски войници и оплаквания как те "гният", защото никой не ги прибира и не се грижи за това, а труповете пречат и на бойните действия. Основни точки на боеве остават Степово (3 километра северозападно от Авдеевка) и коксохимичния завод до населеното място. Геолокализирани видеокадри (18+) от украински обстрел по руски части подсказват, че руснаците са напреднали леко в индустриалната зона от югоизток – за това говори в обзора си и руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов. Но при Степово геолокализирани видеокадри на жестока стрелба от танкове и БТР-и демонстрират, че украинците удържат позиции в центъра на Степово и още не позволяват руски пробив:

В обзора си за вчерашния ден създаденият от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски телеграм канал "Рибар" изобщо не говори за Авдеевка, а как трябва да има руски натиск в три направления при Бахмут: от юг, през Клещеевка (7 километра юг-югозапад от Бахмут), от север, откъм Соледар и от северозапад. "Не е възможно напълно да се овладее настъпленито на руските сили (при Бахмут)", твърди "Рибар" без никакви подробности. А геолокализирани видеокадри за нещо съществено като руски напредък няма – Семьон Пегов също говори само как има боеве, но не казва нищо за съществен руски пробив. За сметка на това вчера имаше тежки украиски обстрели в Донецк, по обекти за складиране на гориво за руската армия, действаща в Донбас:

В Южна Украйна и Пегов, и "Рибар" предупреждават, че украинците трупат сили в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от Днепър). Оценката защо обаче е различна – според "Рибар", за да се принуди руското командване да прехвърли подкрепления от друг сектор на фронта и така да бъде отслабен руския натиск там, но Пегов предупреждава, че скоро украинците може да опитат да създадат други зони с предмостия по източния бряг на Днепър както при Кринки.

Продължават боевете и в направлението към Купянск и Луганска област. Вчера там с HIMARS беше свален руски военно-транспортен хеликоптер – появи се и видео от случилото се. Основен фокус остават Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Петропавловка (7 километра източно от Купянск), като "Рибар" твърди, че украинците правят нова защитна линия в Петропавловка и можело украинците да се оттеглят от Синковка – такива признаци дотук няма. Семьон Пегов обаче казва, че ситуацията в този участък на фронта не се е променила значително:

Открита руска опозиция срещу Путин иска примирие в Украйна: Надежда или фарс? (ВИДЕО)

Гориво за война

Друга интересна новина – Bloomberg съобщи, че през октомври Русия отчита най-високия си приход от продажба на петрол от май 2022 година насам. Става въпрос за 11,3 млрд. долара. Това е 31% от общия руски държавен бюджет. Причината за увеличението е т.нар. сенчеста флота от танкери на Русия – около 70% от тези кораби са стари, без надеждни западни застраховки и Русия силно разчита на членството си в ОПЕК+, за да продължава по този начин, което подсказва и посещението на Владимир Путин в ОАЕ и Саудитска Арабия: Изтребители Су-35 съпровождат Путин до ОАЕ, там му устройват пищно посрещане (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Загрижен украински командир или предател бие тревога за Харковска област и Волчанск?

Напрегнато е, има влошаване: Главнокомандващият на украинската армия

По-малко руски дипломати в Австрия

Руска провокация ли бе взривът в жилищния блок в Белгород? (ВИДЕА)

Мол изгоря във Варшава (ВИДЕА)

Руснаците опитаха вкуса на войната: Ужас и паника в Белгород, рухнал 9-етажен блок след обстрели (ВИДЕА)

Първи обвинения към украинското командване: В Харковска област е горещо (ВИДЕО)

Нова руска петролна рафинерия гори, губернатор пробва да излъже, че няма нищо (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа