Огромен гаф на Русия. Ето какво стана

19053
Огромен гаф на Русия. Ето какво стана
Снимка: iStock

Подобно нещо се случва рядко. Пропагандната машина на Русия, която се смята за добре смазана и ефективно работеща, очевидно допусна огромен гаф. В четвъртък вечерта няколко военни блогъри, които в действителност въртят военна пропаганда, съобщиха едновременно, "че е започнала дългоочакваната украинска контраофанзива". Зад техните съобщения за локални успехи на украинската армия прозираха опасения за украински военен пробив и за възможна загуба на окупираните от Русия украински територии.

Твърдения, че украинското контранастъпление е започнало, имаше и предишните дни, но съобщенията от четвъртък вечерта обаче бяха от най-влиятелните военни блогъри – тъй да се каже от висшата лига на този занаят.

Безскрупулен и мразен: защо Русия търпи Кадиров

Такъв шанс Рамзан Кадиров нямаше как да пропусне. Чеченският властник обяви, че ще изпрати свои бойци край украинския град Бахмут, за д...

Как военни блогъри едва не посяха паника

Общият тон може и да не беше точно паника, но много близко до него. Когато все пак стана ясно, че това не е широкомащабната украинска контраофанзива, социалните мрежи се напълниха с призиви да не се разпространява паника. Не липсваха и оправдания.

„Смятаме, че контраофанзивата е започнала“, написа в Телеграм 39-годишният Евгени Поддубни – блогър с 900 000 последователи. Дългогодишният служител на телевизиите Россия-1 и Россия-24 съобщи за украински успехи в Източна Украйна и прогнозира, че това ще увеличи натиска над руските позиции и на южния фронт.

По същия начин видя нещата и друг известен пропагандист – основателят на проекта „WarGonzo“ Семьон Пегов, който има над 1 милион верни читатели. Още един от водещите руски военни блогъри и репортер на „Комсомолская правда“ Александър Коц припяваше в общия хор – въпреки първоначалните му съмнения, че може би става въпрос за дезинформация от украинска страна. Коц дори тиражира призива на друг канал в Телеграм към руските войници: „Бойци, няма път за отстъпление. Зад вас са само вашите семейства“, се казваше в посланието.

Но само след няколко часа всички тези съобщения бяха коригирани и за първи път се прокрадна думичката „вероятно“. Поддубни дори стигна дотам да твърди, че всъщност е искал да успокоява аудиторията: „Не съм насаждал паника. По-скоро призовах за бдителност и малко спортна злоба“, написа той.

Анализ: Разширението на НАТО е изпитание за Индия

Разширяването на НАТО на изток значително ще промени глобалната архитектура на сигурността, пише The Hindu. Това ще засегне и сътруднич...

Защо се провали пропагандата?

По-късно същата вечер в социалните мрежи заваляха подобни съобщения от различни участъци на фронтовата линия. В тях се говореше за това, че положението е под контрол, че опитите на украинските части да пробият руските отбранителни линии са ограничени или са били отблъснати. А руското военно Министерство побърза да опровергае блогърите: „Не отговарят на истината някои съобщения в Телеграм, че има пробиви в руската отбрана“. Украинската страна обаче не разкри картите си: преди това президентът Володимир Зеленски беше казал в едно интервю, че страната се нуждае от още време, за да се подготви за контраофанзивата. Някои военни блогъри разчетоха това като маневра за заблуда на противника и бяха убедени, че всъщност се случва точно обратното.

Наблюдатели посочват две възможни причини за грешките на руската пропаганда. Едната се дължи на напрежението след месеци в очакване на украинското контранастъпление. Очевидно военните блогъри не са сигурни, че руската армия ще устои на удара. Втората причина произтича от самия характер на тази професия: блогърите се стремят да съобщават първи новините. Очевидно този стремеж сега им е изиграл лоша шега.

"Руското ръководство и Министерството на отбраната в Москва все по-малко успяват да поддържат илюзията, че на фронта в Украйна всичко върви по план", казва за ДВ експертката за Русия Сузане Шпан. Според нея военните неуспехи и продължителността на военните действия се нуждаят от обяснение - но официалната линия не предлага такова, тъй като тези руски неуспехи не могат да бъдат публично признати. А опровержението на Министерството на отбраната изглежда неубедително и като опит да се ограничат щетите за собствения имидж, допълва Шпан.

Неволна помощ за Украйна?

Саботират ли уличните камери в Украйна, излъчващи на живо, работата на украинската ПВО?

В Украйна все още работят уличните камери за видеонаблюдение, които излъчват на живо панорами от редица градове, обърна внимание украин...

Съобщенията предизвикаха критики и сарказъм в руските социални мрежи и радост в украинските. Грешката показа в какво психологическо състояние се намира част от руското общество, гласеше общата оценка. Според тази оценка гафът е подкопал авторитета на военните блогъри и е внесъл несигурност в редиците нконтранастъплениеанализатор Русия противодейства руската армия.

"Скъпите руснаци разбраха как ги лъжат в канала Телеграм", написа руски блогър, който също подкрепя войната. Той обвини другите военни блогъри, както и медиите, че са се провалили. А украинският журналист Андрий Заплиенко предложи главнокомандващият Валерий Залужний да ги награди - "за информационна подкрепа на украинската армия".

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Проучване във Великобритания: Вейпингът не увеличава пушенето на цигари

Без промяна: Рим не дава италиански оръжия да поразяват Русия

Уникални моменти в споразуменията за сигурност с Швеция и Исландия: Зеленски подписа документите (СНИМКИ)

Зеленски: Мирно споразумение с Путин би било капан. Той не е луд, а опасен

Западни ракети по Русия в защита на Украйна: Медведев пак заплашва с ядрено оръжие

САЩ разрешиха да атакуваме Русия с тяхно оръжие, но с условие: Говорител на Зеленски

Наша съседка въвежда европейските правила за минимално заплащане на труда

Роберт Фицо продължава възстановяването си у дома

Първи обмен от месеци: Русия и Украйна си размениха 75 военнопленници (ВИДЕО)

"Вражеската ПВО е сляпа": Русия е загубила радар за 100 млн. долара в Крим, твърди Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа