ООН: Цивилните жертви в украинския конфликт са се увеличили с 50% през последните месеци

1812
ООН: Цивилните жертви в украинския конфликт са се увеличили с 50% през последните месеци
Снимка: Gettyimages

Цивилните жертви на конфликта в Източна Украйна са се увеличили с близо 50% през зимните месеци, съобщава ООН в свой доклад, цитиран от AFP.

Според Наблюдателната мисия на ООН в Украйна за периода от 15 февруари до 15 май има 36 свързани с конфликта случая на убити цивилни и 157 случая на ранени.

Това представлява увеличение с 48% в сравнение с предишния оценяван период от 16 ноември 2016 г. до 15 февруари 2017 г., когато убитите са били 23-ма, а ранените 107 души.

Сраженията между правителствените войски и подкрепяните от Русия бунтовници водят до „ежедневни нарушения на примирието... редовна употреба на тежко въоръжение“, както и „безразборно бомбардиране“, се казва в доклада, отбелязва още БГНЕС.

Мисията на ООН в Украйна съобщи, че атаките и последвалите от нея разрушения на училища, болници и водни съоръжения повдигат „нарастващите притеснения“ за защита на цивилните. Докладът предупреждава също, че с наближаването на летните месеци съществува риск от ескалиране на бойните действия, също както предходните години.

Според мисията общо 10 090 души, сред които 2777 цивилни са починали от началото на конфликта на 14 април 2014 г. За същия период броят на ранените е 23 966 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа