X
 
 

ООН настоява Гърция да се справи с "мизерните" мигрантски лагери

618 0
ООН настоява Гърция да се справи с "мизерните" мигрантски лагери
Снимка: Getty Images/Guliver
Гърция трябва да предприеме "спешни" стъпки за подобряване на "мизерните" условия в своите пренаселени островни мигрантски лагери, заяви ръководителят на ООН за бежанците.

"Тези условия на живот се нуждаят от спешно подобрение", заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди след посещение в лагерите в Лесбос.

Силен трус на о. Крит*

Силно земетресение удари о. Крит. Броени часове след мощните трусове в Албания и Босна, Гърция също се разлюля. Σε&iot...

"Каквато и да е ситуацията с тези хора, ние не можем да приемем, че те живеят в такива мизерни условия, изложени също на насилие и експлоатация", каза Гранди, цитиран от AFP, предаде БГНЕС.

Според данни на правителството, на островите има над 39 000 лица, търсещи убежище, като стотици продължават да пристигат всеки ден, възползвайки се от мекото време.

Международната организация за миграция твърди, че в лагери на континенталната част има още 22 000 души, които са в почти препълнени или вече превишили капацитета си съоръжения.

Консервативното правителство на Гърция миналата седмица обяви план за разширяване и подобряване на мигрантските лагери на Лесбос, Самос, Хиос, Кос и Лерос. То също така заяви, че ще работи за да укрепи границите срещу опасен нов приток на търсещи убежище. Премиерът Кириакос Мицотакис обеща и бързо презаселване на над 4 000 деца без придружител, след като не успя да убеди държавите от ЕС да приемат около 3 000 от тях.

Нова жертва на лошото време в Гърция

Вече три са жертвите на мощната буря, която връхлетя гръцкия остров Родос и други части на страната, пише гръцкият вестник Катимерини, ...

Гранди, който ще се срещне с Мицотакис по-късно днес и ще проведе пресконференция в четвъртък, заяви, че "напълно" подкрепя плановете за преместване на повече деца в континенталната част.

"Много съм притеснен и знам, че и премиерът е много притеснен за децата..., ние трябва да направим максимума, всички колективно, за да им помогнем", каза той. "Европа трябва да направи повече за Гърция. Това е част от Европейския съюз", добави той.

Вече има недоволство от властите на Лесбос и Самос срещу планираните нови лагери, които трябва да побират над 5 000 лица, търсещи убежище. През последните седмици в няколко града в Северна Гърция се проведоха протести, за да се блокират опитите за преместване на търсещи убежище.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители