Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ориенталският пазарлък на Ердоган със заложници Швеция и Финландия

20 май 2022, 10:00 часа • 4730 прочитания

Въпреки че Вашингтон и неговите съюзници искат да вярват, че заплахата на Турция да блокира членството на Швеция и Финландия в НАТО е част от изтъркан ориенталски пазарлък, турският президент Ердоган не изглежда готов да отстъпи бързо, пише Ройтерс. По време на дискусия с ученици по повод Деня на Ататюрк, турският лидер отново настоя, че ще наложи вето на присъединяването на двете страни, ако не бъдат удовлетворени опасенията на Анкара, свързани със сигурността.

"Ние ще продължим последователно нашата политика. Дадохме ясно да се разбере на нашите съюзници, че ще кажем "не" на присъединяването на Финландия и Швеция", заяви Ердоган. И допълни: "И двете страни, особено Швеция, са домакини на терористични актове. Освен това те налагат санкции върху нашите оръжейни системи. "

Обвиненията на Ердоган в тероризъм засягат не само ПКК, но и PYD , съюзник на САЩ в Северна Сирия. Що се отнася до войната в Украйна, турският президент настоява за линия на равновесие, като заяви: "Нямам намерение да прекъсвам връзките си нито с Путин, нито със Зеленски" .

ОЩЕ: Полша: Ще помогнем на Швеция и Финландия, ако бъдат нападнати преди присъединяването им към НАТО 

Разговори

По-рано говорителят на турския президент Ибрахим Калън проведе поредица от телефонни разговори със своите колеги от САЩ, Германия, Швеция, Финландия и Великобритания, като подчерта, че ако няма "конкретни мерки" в отговор на турските опасения, Турция ще блокира присъединяването на двете страни.

Въпреки това американците продължиха да вярват, че в крайна сметка ще бъде намерено решение. "Ние сме оптимисти, че в крайна сметка Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО и че ще бъде отговорено на опасенията на Турция", заяви съветникът по сигурността на Белия дом Джейк Съливан.

Решени да работят за "задълбочаване на двустранното сътрудничество", външните министри на САЩ и Турция Антъни Блинкен и Мевлют Чавушоолу се появиха след срещата си в Ню Йорк, като последният изрази задоволство от консултациите по самолетите F-16.

Пълна подкрепа от Байдън

Пълната подкрепа на САЩ за присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО бе потвърдена вчера от американския президент Джо Байдън на пресконференция, която той даде в Белия дом.

"Двете страни отговарят на всички критерии за участие в най-силния отбранителен съюз в историята", каза той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес