Осъден бивш банкер в изгнание се обяви за лидер на протестите в Казахстан

5042
Осъден бивш  банкер в изгнание се обяви за лидер на протестите в Казахстан
Снимка: Getty Images

Казахстанският опозиционер и бивш главен изпълнителен директор на БТА Банк Мухтар Аблязов, който получи политическо убежище във Франция, след като беше осъден задочно в Казахстан, се обяви за лидер на опозицията и на протестите в страната.

"Възприемам себе си като лидер на опозицията. Всеки ден протестиращи ми се обаждат и ме питат: "Какво да правим? Ние сме тук: какво да правим?", каза Аблязов, цитиран от Ройтерс.

Армения изпрати в Казахстан 100 миротворци

Армения е изпратила 100 миротворци в Казахстан, съобщи пресслужбата на Министерството на отбраната на страната. "Арменските въоръжени ...

През юни 2017 г. Специализираният междурайонен наказателен съд в Алмати призна Аблязов за виновен в създаване на престъпно сдружение и присвояване на средства от БТА Банк и го осъди на 20 години затвор с конфискация на имуществото. Процесът се проведе в отсъствието на Аблязов, който от години живее в чужбина. По данни на Националното бюро за борба с корупцията общият размер на щетите, нанесени от бившия банкер, надхвърля 7,5 милиарда долара.

През март 2018 г. Есилският районен съд в Астана обяви нерегистрираното движение "Демократичен избор на Казахстан" (ДИК), ръководено от Аблязов, за екстремистка организация и забрани дейността му в страната. Според Главната прокуратура целта на Аблязов е да свали и завземе властта. Той е и инициатор на протестите, които се проведоха в републиката на 9 юни 2019 г., в деня на президентските избори. По това време в най-големите градове на страната Нур Султан и Аламти бяха задържани стотици хора.

Отделно от това през 2018 г. съд в Казахстан осъди задочно бившия ръководител на БТА Банк на доживотен затвор за убийството на бизнес партньора му Ержан Татишев през 2004 г.

Президентът на Казахстан издаде заповед за стрелба без предупреждение

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев издаде заповед за откриване на огън „по терористите“ без предупреждение по вре...

Междувременно руските миротворчески сили съобщиха, че контролират летището в Алмати, където денонощно пристигат десантни части.

Говорителят на Министерството на отбраната в Москва ген. майор Игор Конашенков съобщи, че за командир на миротворческата операция в Казахстан е назначен ген. полковник Андрей Сердюков. Той е герой на Русия след участието си в присъединяването на Крим през 2014 г. и е командвал руската операция в Сирия.

Сердюков е командир на въздушно десантните сили, които са ядро на контингента от няколко бивши съветски републики, обединени в Организацията на държавите за колективна сигурност. Конашенков обясни, че изпращаните в Казахстан войници имат реален боен опит и веднага пристъпват към изпълнение на задачите си. "Всички военнослужещи от руския контингент са преминали специална подготовка и имат реален боен опит", каза той. С руски транспортни самолети се превозват и войници от Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан.

Международната операция се оправдава с твърдение, че Казахстан е атакуван от "терористични банди", наброяващи 20 000 души, и че там е задействано крило на "Ислямска държава".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа