Папа Франциск осъди всички, които не приемат бежанци

8424
Папа Франциск осъди всички, които не приемат бежанци
Снимка: Gettyimages

Папа Франциск осъди институциите и хората, които затварят вратите си пред бежанците. На откритата си аудинеция на площад Свети Петър във Ватикана Светият отец призова международната общност да действа обединено, за да премахне причините за принудителната миграция.

Приканвам всички да се молят за опрощение от Бога за хората и институциите, които затварят вратата си пред търсещите семейство и подслон, търсещите убежище, заяви папа Франциск. 

Италия заплаши с протести, ако останалите страни от ЕС отказват да поемат своя дял от бежанския товар, но дори и така министрите на 28-те не приеха предложението на Европейската комисия за квотно преразпределяне на около 40 хиляди имигранти.

В същото време Унгария обяви, че затваря границата си със Сърбия и ще започне изграждането на 4 метрова стена, за да спре наплива на нелегални имигранти в страната. Това съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Франс прес.

Имиграцията е един от най-сериозните проблеми, пред които е изправен днес Европейският съюз", заяви Сиярто на пресконференция. Страните от ЕС търсят решение, но Унгария не може да си позволи да чака дълго.

Министърът обясни, че става дума за граничен участък от 175 км, чието физическо затваряне да стане с 4-метрова ограда.

Франция съобщи , че ще осигури 10 500 нови места за настаняване на кандидати за убежище в рамките на план за отговор на мигрантската криза. С проектозакон властите се опитват да скъсят и срока за получаване на статут от две години на девет месеца. За последните седем години броят на имигрантите, търсещи убежище във Франция се е удвоил и надхвърля 66 хиляди души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа