Договорихме се с Румъния и Сърбия за свързване на телекомуникационните мрежи

8766
Договорихме се с Румъния и Сърбия за свързване на телекомуникационните мрежи

България, Румъния и Сърбия обявиха началото на партньорство за свързване на националните телекомуникационни мрежи в граничните райони на трите държави, съобщава Дарик нюз. Официалната среща за създаване на управителен и технически съвет за подготовка на тристранния проект, се проведе във Видин.

В разговорите участваха делегации, водени от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов, държавния секретар в Министерството на информационното общество на Румъния г-н Виорел Йоница и помощник-министъра с ресор електронни комуникации и пощенски услуги към Министерството на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия - г-жа Ирини Релин. Домакин на събитието бе управителят на област Видин Момчил Станков.

ДПС, "Атака" и АБВ не подписаха, че се отказват от предизборните интернет тролове

5 парламентарни сили подписаха декларация за чисто киберпространство и неизползване на платени тролове. Зад инициативата застанаха ГЕРБ...

„Преди две години, като част от първия мандат на екипа на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, представих за първи път идеята за свързване на оптичните телекомуникационни мрежи на България, Румъния и Сърбия", каза по време на срещата заместник-министър Валери Борисов. По думите му, днес вече не става дума само за идея, но и за подготовка на съвместен проект, който ще бъде представен на Европейската комисия.

Заместник-министърът подчерта, че днешната среща е продължение на диалога между премиерите на трите държави - известен вече като „Тройката от Крайова", където българският министър-председател Бойко Борисов предложи създаване на инфраструктурен регионален пръстен.

 Основната цел на предложението за свързване на мрежите е да се предостави възможност публичните организации и институции в трите държави да използват високоскоростни защитени телекомуникационни канали за обмен на информация. Инвестирането в бърз интернет в граничните райони ще даде възможност на изследователските, образователните и публичните организации в трите държави да развиват общи проекти.

Една от основните ползи от свързването на мрежите е и осигуряването на резервни трасета в случай на проблеми с комуникациите в някоя от страните. Общият проект ще стимулира развитието на трансгранични проекти за е-управление, образование, здравеопазване и електронни услуги.

Над 90% от българските деца ползват интернет всеки ден

Над 90% от българските деца ползват интернет всеки ден, според проучване сред семейства с деца на възраст 9-16 години в 25 европейски...

След разговорите участниците посетиха участък от строящата се в района мрежа за високоскоростен интернет. Изграждането е по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие„ с бенефициент Изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи". Стойността на проекта е 39 123 029 лв. Той обхваща 29 общински центрове, както и 24 малки населени места.

Общата дължина на трасетата е около 870 км. В района на Видин се изгражда оптична кабелна инфраструктура до общините Макреш, Кула и Чупрене, дължина 106 км. Към мрежата с отворен достъп ще бъдат свързани и училищата, читалищата, болниците и общинските администрации в Димово и Белоградчик.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com