Писмото на украинските българи: "Не ни плаща Украйна. Сърцето ни е българско"

16241
Писмото на украинските българи: "Не ни плаща Украйна. Сърцето ни е българско"
Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов наскоро отправи няколко въпроса и обвинения, свързани с общността на българите в Украйна. Двама бесарабски българи отговарят на тях пред ДВ. Мина Киркова разговаря с тях.

“Даже да няма никакъв резултат, даже да не бъдем чути, беше важно да кажем каквото мислим. Сетне в учебниците по история, за нашите бъдещи поколения да е ясно, че ние сме били на правилната страна, даже ако България избере неправилната”. Така обяснява мотивацията си за решението да организира писането на писмото на украинските българи Татяна Станева, културен деец и журналист в Украйна и бесарабска българка.

Тя и фотографът Александър Барон се заемат с инициативата, след като по думите на Барон това, което чуват от България по адрес на ситуацията на украинските българи, “става все по-тъжно и по-тъжно”. Всички, подписали писмото, са българи от Украйна, които са разочаровани от това, че руската пропаганда все по-дълбоко се загнездва в ежедневието на много българи. Станева разказва как неколкократно ѝ се случвало в България да говори с хора, които ѝ казвали, че Путин е прав да води агресивната си война в Украйна и че “някой трябва да ги спре”.

Най-разочароващо за двамата бесарабски българи е обаче, когато някои български политици се опитват да говорят от името на украинските българи. Без да знаят нищо за тяхното тегло. В четвъртък България гласува за изпращане на военно-техническа помощ на Украйна. По време на дебатите в парламента депутатката от “Демократична България” Кремена Кунева изчете от парламентарната трибуна писмото на украинските българи. А след това лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов зададе няколко въпроса, адресирани към Татяна Станева и Александър Барон.

Липса на контекст и необосновани обвинения

Костадин Костадинов обвинява Татяна Станева и Александър Барон, че работят за Виктор Куртев - бесарабски българин, който е бил кандидат за депутат от партията на президента на Украйна Володимир Зеленски - “Слуга на народа”. Преди 2 години двамата бесарабски българи действително са работили заедно с Куртев, който ръководи и организация на бесарабските българи в Украйна - “Център за развитие на Бесарабия”.

“Но междувременно нямаме нищо общо с господин Куртев. Благодарни сме, че организацията му имаше такъв принос за запазването на българската култура”, казва Александър Барон. В сътрудничеството си с Куртев, Станева и Барон са организирали културни събития, свързани с популяризирането на българската култура в Украйна. Последните проекти, по които са работили заедно, са от 2020 година.

По думите на лидера на “Възраждане” инициаторите на писмото на украинските българи са подкрепили идеята за разформироване на Болградския район в Одеска област, където е съсредоточена голяма част от българската диаспора в Украйна. Става дума за вътрешна административна реформа на украинското правителство, предполагаща отпадането на административната единица “район”, а вместо това Одеска област да се раздели на общини. Тогава българският парламент гласува декларация с изискване към Киев да запази Болградския район именно заради българското малцинство, концентрирано там.

“Това е абсолютна лъжа за моята позиция по този въпрос”, казва Александър Барон. “Аз бях за запазването на района, но това не означава, че съм бил против държавната административна реформа”, уточнява фотографът. Татяна Станева е категорична, че повдигането на този въпрос е опит за манипулация от страна на Костадинов. “Тази реформа няма абсолютно нищо общо с българската общност”, казва Станева. Разформироването на района, което в крайна сметка не се случва, не би повлияло на българското малцинство в Одеска област, смята Станева.

Тези хора не са "на държавна заплата"

Обвиненията, че 90% от подписалите писмото са “на държавна заплата”, Барон и Станева приемат с насмешка - те нямат нищо общо с истината, казват двамата бесарабски българи. “Започнаха да ми пишат хората, подписали писмото, и да ми казват, че досега не са знаели, че взимат държавна заплата”, разказва Татяна. Барон пък е категоричен, че той не е и никога не е бил държавен служител. Същото може да каже и за много от подписалите писмото българи, които лично познава.

Подобен е случаят и с твърдението, че няма културно дружество, което да е подкрепило писмото. Станева разказва, че тя умишлено не е искала писмото да бъде подписвано от цели организации - идеята е била да бъде лично и с всеки да може да бъде установен контакт. “В писмото обаче има редица ръководители на такива организации и това може да бъде проверено”, казва тя.

“Текстът на писмото го изобличава, затова иска да ни дискредитира”

“Явно е, че той няма какво да каже за текста на писмото, защото той го изобличава. Но какво може да направи, за да унищожи авторитета на това писмо? Трябва да каже, че тези, които са го писали, са лоши”, казва Татяна за обвиненията, отправени от лидера на “Възраждане”. След изпращането на писмото до българските власти Станева установява, че и страницата за нея в българския раздел на “Уикипедия” е била променена 3 дни по-късно, за да бъде назована там тя като агент на Украинските служби за сигурност. След проверка става ясно, че потребителят, който е редактирал страницата ѝ в “Уикипедия”, има само тази и още една редакция, откакто се е регистрирал в платформата.

“Аз виждам, гледам и анализирам как работи пропагандата. По принцип така се конструират тези лъжи - изваждат се някакви факти и отгоре се трупа по-голям процент лъжи”, коментира Александър Барон, който съосновава заедно с друг бесарабски българин новинарския сайт “Бесарабски фронт” през юли месец именно с желанието хората да получават достоверна информация за случващото се в Украйна, без пропаганда. Според него именно тази стратегия използва и Костадинов срещу тях. “Той иска да дискредитира самото писмо, давайки информация за нас”.

“Докато ние мълчим, лъжата крещи”

“Това е методиката на руската пропаганда”, смята и Татяна Станева. “Те пускат лъжи под формата на въпрос. Той не заявява, той пита. Но вече е посял съмнение в хората”.

“Този човек сега е председател на Комисията за българите в чужбина в българския парламент. Българите от Украйна пишат писмо - обърнете внимание, чуйте ни. А председателят на тази комисия излиза и говори абсолютни лъжи”, разочарован е и Барон. “Ние не сме нито агенти, нито държавни служители, на които Украйна плаща… Ние сме на първо място българи и към България се обръщаме. Имаме българско сърце, но то обича и нашата държава, в която живеем ние и където са живели нашите предци”, казва Барон.

“Аз не мислех, че ще трябва да обяснявам защо черното е черно, а бялото - бяло”, казва Станева. “Разбрах обаче, че докато ние мълчим, лъжата просто крещи и запушва ушите на хората. И те се объркват. Затова и ние написахме това писмо. И няма да спрем да говорим. Защото от това има нужда истината”.

 

Автор: Мина Киркова, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа