Победител на евроизборите може да се окаже Путин

3505
Победител на евроизборите може да се окаже Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

Основен победител на престоящите избори за Европейски парламент най-вероятно ще стане руският президент Владимир Путин, смята коментаторът на британския в. Daily Telegraph Кон Коглин.

Според него едно от характерните качества на лидера на Русия е да определя възможността за изправяне срещу дори изглеждащи като непреодолими трудности. Оказал се в ситуация, при която Москва се смята за отхвърлена от международната общност заради отравянето с „Новичок“ в Солсбъри, Путин оценява изборите за Европарламент като възможност да възстанови позициите на Русия в Европа, пише Коглин.

Желанието на Кремъл да насочи европейската политика в по-благоприятна за своите интереси посока не е нещо ново. По-рано прозвучаха опасения за вероятна намеса на Русия във Франция, в Италия, Австрия, Гърция, Холандия и Германия. Също така останаха въпроси дали Москва се е месила в британския референдум за Brexit през 2016 г.

Сега според коментатора се появяват все повече доказателства за добре координираните действия на Москва за създаването на комплекс от съюзници в Източна и Централна Европа, чиято цел е внедряване на проруски блок в състава на следващия Европарламент.

Independent: Русия ли е тайният кукловод на България?

През 2018 г. руският държавен глава Владимир Путин изглеждаше разгневен. Ситуацията се беше влошила, когато повече от дузина страни чле...

Москва вече има добри отношения с Унгария и България - две бивши държави от социалистическия блок, които очевидно искат да поддържат добри отношения с Русия в ущърб на подкрепата за тях от ЕС. Унгария се съгласи да изгони само един руски дипломат след отравянето в Солсбъри, а България не изгони никого. Словакия, която наскоро стана част от ЕС, също отказа да подкрепи искането на Брюксел за солидарност срещу Москва, пише Коглин.

Сега фокусът на Русия е върху Чехия, където Кремъл се опитва да задълбочи връзките си с президента Милош Земан и премиера Андрей Бабиш. Земан, който спечели изборите за втори пореден път през януари 2018 г., е известен с проруските изказвания и евроскептицизма си, особено по отношение на неотдавнашната криза с мигрантите.

Премиерът Бабиш, който е обвинен в измама, се счита за близък съратник на Земан, когото наричат най-влиятелният съюзник на Кремъл в Централна Европа заради неприкритата си подкрепа за руската намеса в Сирия и Източна Украйна.

Притесненията за връзките на Бабиш с Русия се появяват в края на 2018 г., когато синът му е замесен в странна история, заявявайки, че по време на ваканцията си в Крим той е бил "отвлечен" от руския бизнес партньор на баща му. Бабиш отхвърли твърденията му, като заяви, че синът му е психично болен. След тази история 6 чешки опозиционни партии поискаха Бабиш да подаде оставка, отбелязва наблюдателят на Daily Telegraph.

Бабиш също трябваше да отхвърли обвиненията, че е работил като информатор за службата за държавна сигурност на Чехословакия, помощник на КГБ по време на Студената война. Обвиненията срещу него предполагат, че той е запазил тесни връзки с Москва.

Румен Радев: Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България

Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България. Смятам, че ние ще надживеем и ще превъзмогнем това недоверие, защото ...

Разбира се, от гледна точка на Москва, добавянето на Чешката република към състава на страните от ЕС и политическите партии, подкрепящи Русия, ще ѝ позволи да засили усилията си за противопоставяне на ЕС, който се опитва да се противопостави на Русия с единен фронт, пише авторът.

На Кремъл явно се хареса, когато на неотдавнашния митинг в Прага, който събра лидерите на популистките партии в Европа, ръководителят на френската партия Национално обединение Марин льо Пен призова за реформа на европейската структура.

Съюзът на популистките партии, включително италианската Лига и австрийската Партия на свободата (всички те са обвинени във връзки с Москва), се надява на предстоящите избори да получи необходимия брой места в Европейския парламент, за да формира най-голямата коалиция. Перспективата за борба с алианса на страните от ЕС и политическите партии с проруски дневен ред е изключително притеснителна за лидерите на западните разузнавателни служби. Те се опасяват, че подобни съюзи могат да навредят на такива важни организации като НАТО и да повлияят на процеса на споделяне на тайни данни между западните съюзници, изтъква Коглин.

Това мнение се споделя от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който заяви, че Русия несъмнено ще бъде сред онези, които ще окажат най-пагубен ефект върху предстоящите избори в ЕС. Има примери за това как проруските членове на ЕС се опитаха да повлияят на режима на европейските санкции срещу Русия, наложен заради анексирането на Крим през 2014 г. Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че заради тях Европа прави лоша услуга за себе си, пише коментаторът.

И ако коварните опити на Русия да повлияе на изборите в ЕС завършат с успех, а всичко сочи към това, натискът върху Брюксел да смекчи позицията си в отношенията с Русия ще се увеличи, обобщава авторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Инструмент за терористите: Кремъл предупреди собственика на „Телеграм“

Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Шолц: Редица страни, включително Украйна, обсъждат как да се оформи мирен процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа