Почина Жак Делор - бивш председател на ЕК и "баща" на еврото

2711
Почина Жак Делор - бивш председател на ЕК и "баща" на еврото
Снимка: Getty Images

На 98-годишна възраст почина французинът Жак Делор, който е една от водещите фигури в изграждането на единна Европа, предаде Франс прес, като се позова на дъщерята на Делор - Мартин Обри. Делор е починал тази сутрин в дома си в Париж в съня си, поясни Мартин Обри, която е социалистка и е кмет на френския град Лил.

Жак Делор е бивш председател на Европейската комисия, смятан е за баща на еврото и е водеща фигура и във френската левица.

Кой е Жак Делор?

Жак Делор беше министър на финансите при президента Франсоа Митеран (1981-1984 г.). По това време той беше начело на допитванията до общественото мнение и социалистите искаха да го издигнат за кандидат за президент за изборите през 1995 г., но Делор отказа. Той направи това в телевизионно предаване, гледано от 13 милиона зрители. Така Делор попари надеждите на социалистите.

"Ще навърша 70 години, работя неуморно от 50 години и е по-разумно при тези условия да обмисля един по-балансиран начин на живот между размислите и действието", заяви тогава той, припомня Франс прес.

Снимка: Getty Images

"Не съжалявам за това, но не казвам, че съм бил прав", сподели Делор години по-късно, през 2021 г. в интервю за изданието "Поан". "Прекалено много бях загрижен за моята независимост и се чувствах различен от онези, които ме заобикаляха. Моят начин на правене на политика не беше същият", каза тогава Делор.

Още: Отиде си популярен фоторепортер и общественик (СНИМКА)

Жак Делор бе начело на ЕК от 1985 до 1995 г. и от Брюксел той се превърна в един от архитектите, оформили контурите на съвременната единна Европа, в основата на което беше създаването на единния пазар, подписването на Шенгенските договори, на Единния европейски акт, стартиране на програмата за студентски обмен "Еразъм", реформата на общата селскостопанска политика, създаването на Европейския икономически и валутен съюз, което доведе до създаване и на еврото.

През март 2020 г. Делор призова държавните и правителствените глави на страните от ЕС да са по-солидарни в момент, в който те се караха относно общия европейски отговор на пандемията от COVID-19.

Заедно с мозъчните си тръстове "Клуб свидетел" или "Наша Европа" ("Notre Europe"), превърнал се после в "Институт Жак Делор", базиран в Париж, Брюксел и Берлин, Жак Делор пледира за засилване на европейския федерализъм и призова за повече дързост и смелост в момента, в който настъпваше Брекзит и в който към ЕС се отправят атаки от всякакъв род популисти, посочва Франс прес.

Още: Еврокомисар ни увери в подкрепа за Шенген и еврозоната

Образование и кариера

С Маргарет Тачър през 1984 г., снимка: Getty Images

Делор е роден в Париж на 20 юли 1925 г. По образование е юрист, специалист по икономически политики. Първоначално той работи във Банк дьо Франс, а после във Френската конфедерация на християнските работници и участва в трансформацията на синдиката, превърнал се във Френска демократична конфедерация на труда, припомня Франс прес.

Присъединява се към социалистите едва когато е на 49 години, с желанието, както той казва, да бъде от полза, пише БТА.

Начело на министерството на финансите при социалиста Митеран Жак Делор беше един от инициаторите на обрата към бюджетни икономии от 1982 г., като по този начин бе избегнато потъването на Франция в инфлация.

В личен план Делор се жени през 1948 г. за колежка, споделяща неговите синдикални и религиозни убеждения - Мари Льофай, починала през 2020 г. Двамата имат две деца - Мартин Обри, родена през 1950 г., и Жан-Пиер, роден през 1953 г. и починал от левкемия през 1982 г.

Жак Делор почина в същия ден, в който почина една от ключовите фигури на германските финанси и политика - Волфганг Шойбле, който въплъщаваше бюджетната строгост, която години наред Германия проповядваше и на европейско ниво.

Още: Еврото доближава психологическа граница

Ройтерс отбелязва, че Делор, когото някои наричат Бащата на европейската интеграция, е бил начело на ЕК три пъти, повече от който и да е било друг председател на този европейски орган.

Снимка: Getty Images

Тази епоха беше белязана от сблъсъци между привържениците на федерализма, като Делор, вярващи, в идеята за "един още по-близък съюз", и противници на тази идея, като тогавашната британска премиерка Маргарет Тачър, която категорично се противопоставяше на каквото и да е преотстъпване на правомощия на Брюксел и на идеята за една наддържавна федерация.

Смъртта на Делор настъпи три години след Брекзит, настъпил официално на 31 декември 2020 г. след 47-годишно еврочленство на Великобритания.

През периода начело на ЕК Делор следеше процеса на разширяването на Европейската общност. През 1986 г. към нея се присъединиха Испания и Португалия, а после през 1995 г. Швеция, Австрия и Финландия. Този период бе дефиниран и от рухването на Берлинската стена и обединението на Германия. Така следвоенната мечта на федералистите за един обединен континент започна да изглежда реалност, отбелязва Ройтерс.

Делор поддържаше близки връзки по онова време с германския канцлер Хелмут Кол и помогна за заздравяването на френско-германските отношения, които останаха от критично важно значение за ЕС.

Хората, които са работили с Делор, си спомнят един човек с безкрайна енергия, интелект, финес, твърдост и дипломатически познания и далновидност, но и човек, който губи нервите си.

Самият Делор се обрисува като човек, който не крие нищо за себе си, който прави грешки, който може да си изпусне нервите, но знае, че хората ще си кажат за него, че той е "истинско човешко същество".' Делор също така казваше за себе си, че никога не е трябвало да стане велик политик, защото не се интересува от имиджа си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Дейвид Камерън: Няма да спрем продажбите на оръжие на Израел

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа