Politico: Путин блъфира с ядрените оръжия в Беларус, за да отвлече вниманието от бойните неуспехи

5026
Politico: Путин блъфира с ядрените оръжия в Беларус, за да отвлече вниманието от бойните неуспехи
Снимка: Getty Images

Според трима високопоставени служители, информирани за дискусиите след последната заплаха от страна на Москва, американските и европейските официални лица смятат, че Владимир Путин не възнамерява скоро да разположи ядрени оръжия в Беларус.

В събота Путин обяви, че планира да изпрати оръжия през границата, за да бъдат съхранени в строящо се съоръжение, което ще бъде готово през юли. Ако това се случи, за първи път от 90-те години на миналия век ядрените оръжия на Русия ще бъдат извън територията на страната. Путин не посочи конкретен срок, но западни служители заявиха, че нямат доказателства, които да сочат, че той планира мисии в близко бъдеще.

"Признаците сочат, че руският президент е отправил заплахата, за да се опита да сплаши украинците и да отвлече вниманието от загубите на Кремъл на бойното поле", заявиха служителите, цитирани от "Политико".

Длъжностни лица от двете страни на Атлантическия океан, които говориха при условие за анонимност, заявиха, че не са видели никакви признаци - като сателитни снимки или друга информация - че Русия напредва с непосредствен план за разработване на ядрени оръжия.

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби направи подобни коментари пред репортери в понеделник. "Не сме виждали никакво движение на тактически ядрени оръжия или нещо подобно след това изявление и със сигурност не сме виждали никакви признаци, че г-н Путин е взел някакво решение за използване на оръжия за масово унищожение, да не говорим за ядрени оръжия на територията на Украйна", каза той.

Оценките и коментарите на американски и европейски официални лица изглежда омаловажават изявленията на Путин, въпреки че преди това са предупреждавали за възможно използване на ядрени оръжия от руския президент.

Беларус е сред най-близките съюзници на Русия и подкрепя руското нахлуване в Украйна. Лидерите на двете държави и преди са говорили за разполагане на модерни оръжия, включително ядрени, в Беларус.

Бахмут/Getty Images

Отвличане на вниманието за Бахмут

Руски историк: Ядрените оръжия на Путин са неговата "застраховка живот"

Русия или ще се разтвори в световната история, без да е ясно на какви части, или ще стане либералнодемократична, ще стане органична час...

Последните коментари на руския президент идват в момент, когато двете страни се борят за контрол над град Бахмут. През последните седмици и двете загубиха значителен брой войници и боеприпаси.

Заплахите на Путин за изпращане на ядрени оръжия в Беларус "имат за цел да отвлекат вниманието от неуспехите на Русия на бойното поле", каза служителят.

Съветник на украинското министерство на отбраната заяви, че разузнавателните служби на страната следят отблизо действията на Москва, но заяви, че украинските войски ще продължат да съсредоточават усилията си върху противодействието на руските сили в източната част на страната.

Русия твърди, че превземането на Бахмут ще проправи пътя за пълен контрол над останалата част от стратегическия индустриален регион Донбас, граничещ с Русия, който е една от основните цели на инвазията. Украйна твърди, че Бахмут има ограничена стратегическа стойност, но въпреки това оказва ожесточена съпротива. Не всички в Украйна са убедени, че защитата на Бахмут може да продължи безкрайно.

Битката за Бахмут започна преди около седем месеца, но през последните седмици руските настъпления от три страни оставиха на защитниците само един изход на запад. Евентуално руско поражение в региона би имало сериозни последици за духа на двете армии, като битката за контрол над града - най-дългата и най-смъртоносната в Европа след Втората световна война - придобива голямо символично значение, съизмеримо с големия брой жертви, които дават и двете страни. Британското министерство на отбраната обаче предупреди, че все още съществува заплаха от обкръжаване на украинските сили от руснаците. Нещо повече, в последната си оценка на хода на военните действия то подчерта, че през последните дни руснаците са постигнали успехи в други части на фронта, по-на север и на юг от Бахамут.

Как украинските заводи започнаха от нулата и работят отново

След навлизането на Русия в Украйна много украински предприятия се оказаха под руска окупация. И съвсем не всички са успели да евакуира...

Постоянните заплахи на Путин

През изминалата година Путин няколко пъти заплаши да използва ядрено оръжие. В реч през септември той заяви, че НАТО и Западът се занимават с "ядрен шантаж".

"На тези, които си позволяват да правят подобни изявления по адрес на Русия, бих искал да напомня, че нашата страна също притежава различни средства за унищожение", каза той. "И ако териториалната цялост на нашата страна бъде застрашена, ние със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф."

Оттогава насам предупрежденията за евентуално използване на ядрено оръжие от страна на Русия затихнаха, а опасенията на западните служители относно заплахите на Москва също се разсеяха. Един от европейските служители заяви тогава, че "това е поредната тактика за сплашване от страна на Путин".

Още: Украинският Генщаб: Руската армия отново използва химическо оръжие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа