Полша вече потъва в срам, който трябва да спре

8961
Полша вече потъва в срам, който трябва да спре
Снимка: Pixabay

Конфликтът между медиите и политическите лагери в Полша продължава да се ожесточава. Десетки депутати от свалената от власт консервативна партия "Право и справедливост” (ПиС) прекараха часове наред в сградата, където се помещава полската информационна агенция. По информация на местни медии новият главен редактор на медията Марек Блонски е бил възпрян от това да стигне до работното си място.

Новото проевропейско правителство на Доналд Туск направи първи стъпки тази седмица, за да сложи край на контрола, който ПиС упражняваше върху медиите в страната. Новият министър на културата уволни цялото ръководство на обществените медии, припомня АРД.

Проблеми с обективността

Още: Той се разправи с популистите от ПиС: Кой е Доналд Туск?

След това беше излъчена и първата новинарска емисия след кардиналните промени. В началото ѝ журналисти от обществените медии и експерти обясниха, че доскоро националните телевизия и радио са били под контрола на консервативното правителство и това е било в нарушение на принципите на обективност и безпристрастност.

Новото правителство на Туск обвинява предходните управляващи, че са са разпространявали партийна пропаганда през медиите, които са овладели по време на управлението си, пише АРД. Редица международни организации също са отправяли критики към едностранчивото отразяване на актуалните събития от обществените медии в Полша.

Според правозащитници досегашната работа на националните медии е била в противоречие с принципите, на които трябва да отговарят обществените медии в една демократична държава. Вместо това от ефира на националните медии се е разпространявала проправителствена пропаганда и дори очернящи кампании за представителите на ЛГБТИ-общността в Полша.

ПиС не са готови да се откажат от контрола си над медиите

Още: Полша тайно следва свой план. Хаос на границата с Украйна

Лявоцентристката коалиция прие резолюция в парламента, в която призовава правителството да възстанови "правовия ред, обективността и честността" в обществените медии. В нея се казва, че през последните осем години тези медии са изпълнявали пропагандни задачи за правителствения лагер и са давали на обществото "напълно невярна картина на действителността" дори след смяната на правителството.

Освен ПиС обаче срещу новото решение на министъра на културата се обяви и президентът на Полша Анджей Дуда. В интервю за радио Zet Дуда нарече решението на министъра на културата "грубо нарушение на конституцията". Това е "противозаконно поведение, това е анархия", каза той в четвъртък.

След успеха си на президентските и парламентарните избори през 2015 г. десният популистки лагер около Качински обяви контрола върху медиите и съдебната система за основна цел на своята политика. Медийната политика на Виктор Орбан в Унгария им послужи за модел. Свикването на нов орган през 2016 г. - Национален медиен съвет (RMN) - позволи на ПиС да извърши кадрова чистка в обществените медии и да ги приведе в съответствие с партийната линия. Повече от 200 журналисти бяха уволнени или подадоха оставки.

Процесът, който ПиС тогава наричаха "реполонизация” на медиите беше оглавена от Яцек Курски, който стана директор на националната телевизия TVP. Под ръководството на Курски медийната политика беше проста: осъждане на опозицията, хвалене на правителството и прикриване на скандали.

Още: Как Полша се превърна във врата към Германия за мигрантите

Като част от "реполонизацията" на медиите от страна на ПиС преди три години държавната петролна компания Orlen купи повече от 100 регионални вестника и онлайн портали от издателската група Passau и ги превърна в инструмент за пропаганда. Независимите редакции бяха подложени на наказателно преследване и вече не получаваха договори за реклама. В класацията на "Репортери без граници" за свободата на печата Полша се смъкна от 18-то място през 2015 г. на 57-мо място тази година.

Краят на пропагандата?

"ПиС знае, че няма шанс да запази влиянието си в TVP. Въпрос на време е да приеме поражението си. Целта на този политически театър е да се мобилизира основният електорат", пише Михал Шулджински в умерено консервативния вестник Rzeczpospolita.

Въпреки протестите на депутатите от ПиС в централата на TVP, новият редакционен екип ще започне да работи. "Няма да излъчваме пропаганда, а ще предлагаме честна, професионална и вярна информация", каза Марек Чиз, който напусна TVP през 2016 г., а сега отново е в редиците на медията. ”Вместо супа от пропаганда, ние ще доставяме чиста вода".

Още: "Лов на вещици": тормозът срещу жените в Полша не спира

 

Източник: Дойче веле

Малък самолет се разби в хангар в Полша, петима души загинаха (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ATACMS удари руски военен полигон. В Москва се хвалят с пленени западни танкове (ВИДЕО)

Десетки са ранени при инцидент на първомайски парад в Германия

Навръх годишнината от присъединяването в ЕС: Хвърлиха коктейл „Молотов“ по историческа синагога във Варшава (СНИМКА)

Ирландската полиция демонтира мигрантския „град от палатки“ в Дъблин (ВИДЕО)

Руските окупатори в Луганск не дават бебетата от родилните домове, ако родителите нямат руски паспорт

Нападение с нож в училище във Великобритания, има ранени: Арестуваха непълнолетен

Русия не подкрепи резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница

Избити от полицията зъби на опозиционен лидер, меле в парламента: В Грузия напрежението расте (ВИДЕО и СНИМКИ)

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа