Празнуваме Международния ден на правата на човека

60922
Празнуваме Международния ден на правата на човека
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 10 декември, светът отбелязва Международния ден на правата на човека. На този ден се отбелязва приемането от страна на Общото събрание на ООН на Всеобщата декларация за правата на човека, която обявява всички хора за равни по права и свободи по рождение, предаде БГНЕС.

Приетата през 1948 г. Всеобща декларация за правата на човека се смята за неформална конституция, гарантираща правата на човека. Тя признава човешките права и свободи като дадени по рождение, осигурява равноправие и гарантира защита от насилие, лошо отношение и наказания, които засягат човешкото достойнство. Общите усилия на международната общност за гарантиране правата на човека продължават и днес. Денят, в който през 1948 г. е приета Всеобщата декларация за правата на човека – 10 декември, е обявен за Международен ден на правата на човека.

Поемайки инициативата от Всеобщата декларация, Съветът на Европа създава Конвенция за защита на човешките права и основните свободи. Тя гарантира правото на живот, свобода и сигурност, както и справедлив процес, гласуване и кандидатстване на избори, свободата на мисълта и религията, а също така и свободното изразяване. С Конвенцията се забраняват изтезанията и смъртното наказание, както и нечовешкото или унизително отнасяне към хората.

По случай международния ден на човешките права на 10 декември от 19:00 часа в Червената къща в столицата посланикът на Холандия у нас Н.Пр. Том ван Оорсхот ще анонсира прожекцията на документалния филм Репортер (Reportero) на режисьора Бернардо Рюис, а след филма ще се състои кратка дискусия върху журналистиката в светлината на човешките права.

На 10 декември в клуб "Студио 5" от 12:00 часа ще бъде връчена и годишната награда за принос към правата на човека и правозащитността - "Човек на годината", инициирана от Български хелзинкски комитет (БХК).

На 10 декември 2008 г. БХК за пръв път връчи наградата си за принос към правата на човека и правозащитността на официална церемония в Народния театър "Иван Вазов". Тя се присъжда на личност, колектив или организация от професионално жури на базата на обективни критерии. Наградата няма финансово изражение, целта й е да даде признание и публичност на носителя й.

Внасяме най-много жалби в Европейския съд за правата на човека

Висящите български жалби, които подлежат на разглеждане от съдебен състав в Европейски съд за правата на човека (ЕСПЧ), са общо 8354 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа