Прецедент: Руски съд оправда жена, убила мъжа си при самозащита

6329
Прецедент: Руски съд оправда жена, убила мъжа си при самозащита
Снимка: iStock/Guliver

"Щом те бие – значи те обича". Тази съмнителна народна мъдрост все още се употребява в много семейства по цял свят. Русия не е изключение. Понякога страстите се нажежават до краен предел и всичко завършва трагично. Така миналото лято жителка на Москва уби партньора си (бел. ред. - не става ясно дали са официално женени или живеят на семейни начала), който се опитвал да я удуши пред очите на децата им. В съда тя успява да докаже, че действията ѝ не са излезли от рамката на необходимата защита. Експертите определят делото като важен прецедент в руската съдебна система.

Забравила да му направи вечеря

Във фаталната вечер мъжът на 36-годишната Яна Гурчева – Василий, се ядосал, защото не му била приготвена вечеря. Той хванал Яна за врата и започнал да я души. Обръщайки се, тя го намушква с кухненски нож. Василий губи много кръв и умира. Гурчева е арестувана, а децата са взети под закрилата на властите.

Роднини и съседи в един глас разказали, че Василий не работел, пиел, не се грижел за децата. Съдът обаче обръща внимание на факта, че в ръцете му не е имало никакво оръжие, а самата Яна не е била в състояние на афект. Кузминският районен съд дава на жената шест години затвор за умишлено убийство.

Адвокатът Александър Фомин се включва към делото на стадия на обвинението. Юристът отбелязва, че следствените действия са се извършвавли с нарушения, а записаното в протокола не съответства напълно на реалността.

Създават база данни за деца, жертви и извършители на насилие

Поддържане на интегрирана база данни за случаи на деца, жертви и извършители на насилие, преглед на наличните системи за поддържане на...

"Делото се разглеждаше под микроскоп, отчиташе се всеки детайл. Защитата се опитваше да склони обвиняемата към самопризнания, обещавайки домашен арест... Добре, че апелативната инстанция разгледа случая по-широко, в сравнение със защитата", разказва адвокатът на Яна пред РИА Новости.

По думите му, следствените органи за няколко часа изпращат децата в приют, въпреки че съседите и баба им са били готови да се грижат за тях. Следователката изпратила момичетата в инфекциозна болница, откъдето е било много трудно да бъдат взети, уточнява Фомин.

След три месеца борба и тъжби съдебната колегия на Московския градски съд отменя присъдата поради "липса на престъпление в деянието на подсъдимата".

Решаващо става това, че Гурчева е била сама в малка изолирана стая, заплашени са били и децата. Апелативната инстанция признава случилото се за необходима самоотбрана и решава, че Яна е имала основания да се защитава по всякакъв достъпен за нея начин. Гурчева е освободена още в залата на съда.

Зъб за зъб, нож за нож

Сигнал за насилие в дом за хора с умствена изостаналост

Жена, настанена в Дома за хора с умствена изостаналост в с. Качулка разказва, че е бита от служител в социалното заведение.  "Взе...

Освобождаването на Яна Гурчева е важен прецедент, твърдят експерти. Разбира се, това не означава, че сега всяка жена, която убие мъжа си в Русия, има добри шансове да бъде оправдана. Като цяло е трудно да се говори за самоотбрана в подобна ситуация, но в делото на Гурчева има някои фактори.

"Тя го е ударила само веднъж, а той я е душил, т.е. имало е заплаха за живота ѝ. Присъствали са и децата, които е трябвало да защитава".

Юристи коментират, че в съдебната практика има много дела, когато жените са убивали насилници, в опит да се защитят, но е много трудно да се формулира пределът на необходимата отбрана. Обикновено този предел се определя по усмотрение на съда.

Съобразно руското законодателство, много подобно на българското, отбраната трябва да бъде адекватна на това, от което човек се защитава. Ако ви нападат с нож, трябва да се отбранявате с нож. Ако е с пистолет – трябва да сте сигурни, че другият ще стреля срещу вас, за да стреляте и вие. Има положения, в които от страх ситуацията се възприема за по-опасна.

Някои специалисти алармират, че общество не вижда остър социален проблем в домашното насилие. Това усложнява процеса на оказване на юридическа помощ на жертвата. Присъдата по конкретното дело е истинско чудо. Според юриста Тимур Хутов в Русия най-често прокуратурата и съдът хвърлят вината на защитилия се от нападение, без да вземат предвид нито свидетелските показания, нито аргументите на адвокатите.

Медведев иска съд за руснаци, които подкрепят американските санкции

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев подкрепи идеята да се узакони като престъпление спазването на санкциите наложени от СА...

Срам и навик

Не винаги проблемът е в действието на следствието. Домашното насилие е трудно да преустановяване, защото сами пострадали не споделят за него. Много жени търпят побоища до последно, като по този начин ситуацията често става критична.

"Те се опитват да придават видимо благополучен образ на семейството. Срам ги е, че мъжът им пие и ги бие, нямат изход, имат малки деца. Това често не им позволява да се измъкнат от затворения кръг", казва представителя на Съюза на женските сили и председател на обществения консултативен съвет на политическите партии Людмила Айвар.

От 2016 година побоите над близки роднини в Русия се квалифицират като административно, а не наказателно правонарушение. От тогава броят на жалбите от страна на жените е нараснал 34 пъти. Това може да се дължи или на факта, че мъжете са се почувствали безнаказани, или че жените по-често се обръщат за защита.

Превод: Евгения Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа