При над 95% преброени гласове Ердоган получава 52.3%

2685
При над 95% преброени гласове Ердоган получава 52.3%
Снимка: Getty images

Досегашният президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган получава 52.34 на сто от гласовете на втория тур от изборите за държавен глава. Това сочат данните при 95.24% от преброените бюлетини, предаде БГНЕС.

Неговият съперник Кемал Кълъчдароглу получава 47.66%. Избирателната активност според преброените до момента гласове е 85,23%.

CNN Turk: Ердоган печели 55,8% от гласовете при 55,06% преброени бюлетини

По данни на CNN Turk, след 55,06% преброени бюлетини турският президент Реджеп Ергодан печели президентските избори с 55,8% от гласовет...

За Ердоган са гласували 26 144 845 избиратели, а за Кемал Кълъчдароглу 23 809 667 души. Ердоган получава повече гласове в Анкара от съперника си, а в Истанбул резултатът е почти изравнен.

Право на вот на втория тур имаха 64 197 419 души.

Гласуването беше най-трудното, с което 69-годишният президент се е сблъсквал в една от най-променящите се епохи в Турция от създаването ѝ като пост-османска република преди 100 години. Кълъчдароглу състави мощна коалиция от разочаровани бивши съюзници на Ердоган, светски националисти и религиозни консерватори. Привържениците на опозицията гледаха на него като на шанс да спаси Турция от превръщането ѝ в автокрация от лидер, чието укрепване на властта съперничи на това на османските султани. Но Ердоган все пак успя да се доближи на частица от процентния пункт от категоричната победа на първия тур. Успехът му дойде в условията на една от най-тежките кризи в света, свързана с разходите за живот, и на почти всички социологически проучвания, които предричаха поражението му. Лидерът на опозицията направи всичко възможно, за да поддържа духа на разочарованите си поддръжници.

"Не се отчайвайте", каза Кълъчдароглу на привържениците си в Twitter след гласуването. Старите послания на бившия държавен служител за социално единство и демокрация отстъпиха място на речите за необходимостта от незабавно експулсиране на мигрантите и борба с тероризма. Десният му завой се съсредоточи върху националистите, които се очертаха като големите победители на паралелните парламентарни избори. 74-годишният мъж винаги се е придържал към твърдите националистически принципи на Мустафа Кемал Ататюрк - военачалник, създал както Турция, така и светската партия на Кълъчдароглу. Те обаче играеха второстепенна роля спрямо насърчаването на социално-либералните ценности, изповядвани от по-младите избиратели и жителите на големите градове.

Нападнаха "Турския дом" в Ню Йорк

Неизвестни нападатели изпочупиха прозорците на входа на "Турския дом" в Манхатън, Ню Йорк, където се намира Генералното консулство и по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа