Противно на ЕС: Чехия не признава антигенните тестове, иска два отрицателни PCR теста от българи

1853
Противно на ЕС: Чехия не признава антигенните тестове, иска два отрицателни PCR теста от българи
Снимка: iStock

Чехия въведе допълнителни изисквания за пристигащите от България граждани от 29 март 2021 г., сред които е необходимо предварително да бъде попълнен и изпратен електронен Формуляр на пътуващия - Public Health Passenger Locator Form. Той може да бъде открит на следния интернет-адрес: https://plf.uzis.cz/.

По информация на посолството ни в Прага също така гражданите трябва предварително да направят и да представят при пристигането си в Чешката република PCR тест, направен не повече от 72 часа преди пристигането си. Отпада възможността за предоставяне на антигенен тест за COVID-19, не по-стар от 24 часа. Този вид тест отпада, въпреки че в края на февруари беше взето решение на ниво Европейски съюз той да бъде признаван от всички страни-членки. 

Голямата смърт шета из Източна Европа

Полският здравен министър Адам Недзелски изглежда измъчен. Решението да се въведе нова строга блокировка изглежда е трудно за него и ко...

В допълнeние - не по-рано от 5 дни и не по-късно от 14 дни след пристигането си в Чешката република, те следва да направят отново PCR тест, който ще бъде автоматично представен в компетентната местна хигиенно-епидемична служба. До получаването на резултатите от този тест, гражданите са длъжни да се самоизолират. Това важи не само за пристигащи от България, но и за гражданите на всички страни, квалифицирани като "висок риск".

Остава да важи правилото, че пътуванията до Чешката република са възможни само в неотложни случаи, като: работа, важни семейни събирания, посещения в медицински или социални заведения и др.

Продължават да важат изключенията от горните правила за работниците в международния транспорт и за трансграничните работници, но не и за транзитно преминаващите през Чешката република в посока Германия работници в международния транспорт. За тях при влизане на чешка територия се изисква антигенен или PCR тест не по-стар от 36 часа преди влизането.

Детайлна информация за условията за влизане в Чешката република може да бъде открита на следния интернет адрес:

Хиляди кръстове в памет на починалите от COVID-19 на площад в Прага (ВИДЕО)

Хиляди кръстове бяха нарисувани на настилката на Стария градски площад в Прага, съобщи БНТ. С камбанен звън и минута мълчание Чехия от...

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx

При нужда от съдействие българските граждани в Чешката република могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.

По-рано днес камарата на депутатите на чешкия парламент удължи до 11 април извънредното положение в републиката, което бе въведено на 5 октомври 2020 г. и изтича на 28 март. 53 от 103 присъстващи на заседанието депутати гласуваха за удължаване на извънредния режим. 34 парламентаристи се обявиха против. Те обаче отказаха да подкрепят искането на правителството, което настоява за удължаване на извънредния режим с 30 дни до 27 април. Опозиционните партии се противопоставиха на това.

Епидемичната обстановка в Чешката република остава една от най-тежките в ЕС. През последните две седмици по брой на новозаразени жителите страната се премести на второ място в общността след Естония. В четвъртък лекарите регистрираха 7853 случая на коронавирусна инфекция в Чехия. В републиката, чието население е 10, 7 милиона граждани, общият брой на заразените е 1 503 307, а броят на смъртните случаи достигна 25 639 души.

В Чехия подозират официално около 1500 души за повторно заразени с коронавирус

Има 1456 случая в Чехия, които Чешкият национален здравен институт (ЧНЗИ) счита за възможно повторно заразяване с коронавирус (COVID-19...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Сикорски: Дипломацията е първата линия на отбрана на Полша

Лавров говори: Пореден явен намек-заплаха към Армения

За първи път в историята: "Мулен Руж" се разпадна (ВИДЕО)

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа