Евросъюзът одобри взаимното признаване от страните на антигенни и PCR тестове

1875
Евросъюзът одобри взаимното признаване от страните на антигенни и PCR тестове
Снимка: iStock/Guliver

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на антигенни бързи тестове, както и взаимното признаване в цялата общност на резултатите от PCR тестовете за коронавирус. Това се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС, която се провежда онлайн тази вечер.

"Днес държавите-членки единодушно се съгласиха с препоръката на Съвета за установяване на обща рамка за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестовете за COVID-19 в целия ЕС“, се казва в него.

Тестват безплатно за коронавирус учителите в Гърция

Учителите в Гърция ще бъдат тествани безплатно за коронавирус въз основа на произволен подбор чрез новата онлайн платформа, създадена о...

Документът подчертава, че решението "ще помогне за смекчаване на разпространението на вируса и ще допринесе за гладкото функциониране на вътрешния пазар“. "Взаимното признаване на резултатите от теста за SARS-CoV-2 от сертифицирани здравни органи е от съществено значение за улесняване на трансграничното движение, проследяване и лечение на заразените при трансгранични контакти“, се казва в него.

Следователно всички страни от ЕС трябва да приемат резултатите от бързите антигенни тестове и PCR тестовете. В допълнение, препоръката на Съвета включва „споделяне на стандартизиран набор от данни чрез цифрова платформа, разработване на общ списък с бързи тестове за COVID-19 за антигени, определяне на приоритети на ситуации за използване на такива тестове и много други", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС решиха да бъдат приложени и ограничения за несъществените пътувания и те да бъдат крайно непрепоръчителни, съобщи след онлайн заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че пътуванията през границите в ЕС, както и в европейските държави, трябва да бъдат само с основателна цел, особено за запазване на действието на единния пазар. В следващите дни ЕК ще предложи мерки за границите, така че да се избегне безцелното им затваряне, поясни тя. Мишел отбеляза, че мерките трябва да бъдат гъвкави и, когато се налага, да бъдат допълнително повишавани. По неговите думи ЕС настоява сроковете за доставка на ваксините да се спазят и имунизацията да се ускори.

Фон дер Лайен и Мишел посочиха, че с решението на Съвета на ЕС от последните часове става възможно взаимното признаване на данните от антигенни тестове и по метода PCR. Те допълниха, че предстои да се уточни общ набор от данни, които да се съдържат в удостоверенията за поставена ваксина.

ЕС заделя 100 млн. евро за бързи тестове за COVID-19

Брюксел е отделил 100 милиона евро за за бързи тестове за коронавирус на фона на втората вълна от епидемията на COVID-19. Съответното о...

Засега в ЕС няма единодушно решение как удостоверенията да бъдат използвани. Предвижда се да се помисли как да не бъдат дискриминирани хората, които не си поставят ваксина по основателен повод, например заради здравословното им състояние, добави Мишел. Фон дер Лайен заяви, че е необходимо проучванията в ЕС за мутации на вируса на ковид да се повишат пет пъти, за да се проследява разпространението на разновидностите на заразата и противоепидемичните мерки да бъдат съобразявани с промените. Тя уточни, че ЕК ще осигури средства за тези допълнителни изследвания на положителните тестове на заразените.

Председателят на ЕК добави, че в ЕС ще бъде въведена четвърта категория в класифицирането на епидемиологичната обстановка в страните - тъмно червен. За пътници от такива държави към ЕС ще се изисква тест преди отпътуване и карантина при пристигане

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа