Психиатрия, а не затвор за Брайвик

4183
Психиатрия, а не затвор за Брайвик

Норвежката прокуратура поиска затварянето на Андерш Беринг Брайвик за лечение в психиатрична клиника, като заяви, че той страда от психическо разстройство и следователно не може да носи наказателна отговорност за убийството на 77 души миналата година в Норвегия.

Ако съдиите стигнат до различно заключение за психическото състояние на обвиняемия, той трябва да бъде осъден на 21 години затвор с възможност за удължаването им за неопределено време, допълни прокурорът Свеин Холден.

"Нашето искане е той да бъде принуден да се подложи на психиатрично лечение" в затворено лечебно заведение, заяви Холден в края на пледоарията си, продължила близо три часа. "Ако съдът заключи..., че Брайвик може да носи отговорност, прокуратурата счита, че условията за задържането му за неопределено време са изпълнени", допълни прокурорът.

В този случай "няма никакво съмнение, че Брайвик трябва да получи най-тежката присъда, 21 години затвор с възможност за удължаване за неопределено време", каза още Холден. След изтичането на първоначалния период от 21 години, срокът на задържането на затворника може да бъде удължаван за неопределено време, докато той е смятан за опасен.

След като изслуша пледоарията на прокурорите Брайвик стана и направи крайнодесния си поздрав, като сложи стиснатия си юмрук върху гърдите.

Редактор: Георги Иванов

Краят наближава

Делото срещу Андерш Брайвик, който отне живота на 77 души в Норвегия миналия юли, наближава своя край. Утре всичко ще стане ясно, а об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа