X
 
 

Пучдемон: Ако Косово, Албания и Северна Македония могат, защо ние не?

1300 0
Пучдемон: Ако Косово, Албания и Северна Македония могат, защо ние не?
Снимка: Getty Images/Guliver
Бившият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон попита, защо ЕС не би приел независими Шотландия и Каталуния за свои членове, при положение, че вече „преговаря с Косово, Северна Македония и Албания”.

Именно Прищина подписа Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС, а Албания и Северна Македония не получиха „зелена светлина” от Евросъюза за начало на преговорите по присъединяване.

Обискират жилището на адвоката на Пучдемон

Тази сутрин испанската полиция обискира жилището на адвоката на бившия министър-председател на Каталуния Карлес Пучдемон Гонсало Бойе. ...

„Казаха ни, че приемането на Шотландия, Каталуния и Фландрия би било много трудно. Бихме могли да приемем това, но в същото време ЕС е с тенденция да увеличи броя на държавите-членки от 28 на 30 или дори 32”, подчерта Пучдемон в интервю за телевизия РТ.

Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви по-рано, че не би било възможно да се ръководи Евросъюз, в който влизат 98 държави, което ще се случи, ако на Каталуния ѝ бъде позволено да прави, каквото поиска.

Пучдемон твърди, че ЕС може да бъде функционираща общност с богато и щастливо население, дори ако е съставена от малки държави.

Според него, области, които искат да се отделят, какъвто е случаят с Каталуния, не трябва да бъдат третирани различно, „само защото в някакъв момент в миналото са били поставени граници”.

Нова заповед за арест на Карлес Пучдемон

Властите на Испания издадоха нова заповед за арест на бившия президент на Каталуния Карлес Пучдемон. Съдът издаде международна и европе...

„Тези, които създават картите, ще трябва да ги променят многократно, тъй като, за щастие, границите се променят. Желанието ни е тези промени да не се извършват вследствие на война, сключване на бракове между кралски семейства и колонизиране, а съгласно волята на народа”, заяви Пучдемон.

Той смята, че мирната борба за независимост, водена от неговите привърженици, трябва да бъде приветствана.

В противен случай, хората с едни и същи желания ще видят, че „единственият начин за постигане на независимост са войните и въоръжените сблъсъци, последвани от намеса на международната общност, какъвто беше случаят с Югославия”.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители