Путин и марионетките му пак говорят за Трета световна война заради "нацизъм" (ВИДЕО)

9154
Путин и марионетките му пак говорят за Трета световна война заради "нацизъм" (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

80-годишнината от обсадата на Ленинград и пробивът ѝ се превърнаха в повод за режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага заради систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин отново упорито да налага пропагандата за възраждане на нацизма в глобален мащаб. Начело със самия Путин, който откри мемориал на жертвите в Ленинград в компанията на беларуския диктатор Александър Лукашенко, бяха повторени и умишлено преувеличени основни наративи на руската пропаганда, с които беше оправдано подпалването на войната в Украйна по заповед на Путин.

Специални акценти – Путин изрично повтори как "в някои страни историята се пренаписва". Конкретно той посочи Украйна и че "режимът в Киев възхвалява съучастниците на Хитлер, есесовците, и използва терор срещу всички нежелани". Путин добави и, че "в редица европейски страни русофобията се пропагандира като държавна политика", както и че "в балтийските държави десетки хиляди хора са обявени за "нечовеци", лишени от най-елементарни права и подложени на преследване", явно визирайки например промените в Латвия и изискването руските граждани да знаят латвийски език, ако искат да имат разрешение за пребиваване в страната: Латвия ще експулсира руснаци, които не са издържали изпита по латвийски език. Путин вече на няколко пъти специално говори за Латвия и то със зле прикрити заплахи: Путин изнервен до краен предел: Латвия се държи с руснаците като със свине

Не беше обаче само Путин (ВИДЕО) – Лукашенко му пригласяше с твърдение как руската цивилизация е изправена пред предизвикателството да се опази. Далеч по-откровен беше председателят на руската Дума Вячеслав Володин, който направо поднови руската реторика за Трета световна война и то с посочване на имена – той директно каза, че "за ръководството на държавите от НАТО фашистката идеология се превръща в норма. Байдън, Трюдо, Сунак, Макрон, Шолц не само оправдават престъпленията на киевските нацисти, но и спонсорират политиката на геноцид и тероризъм, провеждана от режима на Зеленски. Това е опасен път, който може да доведе до нова световна война. Важно е да се направи всичко, за да не се случи това".

В своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изказва предположение, че Кремъл може да сменя отново идеологическата стратегия – да използва по-простата лъжлива пропаганда, че Русия се бори с геополитическа нацистка сила, а не да залага на опита на Путин да се хареса на рускоезичните на територията на бившия Съветски съюз и Руската империя с идеологията на "Руския свят": Идеите на Дугин са гавра с жадния за свобода руснак: Говори създателят на "Стража" (ВИДЕО)

Същевременно, вече има сериозни подозрения, че режимът на Путин нарочно блокира комуникациите в Якутия – заради бурен протест, причината за който е убийството на руснак, предполагаемо от таджик. На 24 януари министърът на информационното обслужване на Якутия Андрей Суслов публично каза, че "Роскомнадзор" работи "превантивно" и това довежда до проблеми с интернет и комуникациите като цяло, но това положение продължава и до днес без повече обяснения. Всичко това подсказва, че Кремъл усилено се стреми да не допусне разрастване на етническо напрежение в Руската федерация – случаите в Дагестан и Башкирия ясно показаха, че концепцията за "Руски свят" е пробита именно на етническа основа.

ОЩЕ: Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Украинските ВВС съобщават в своя профил във Facebook, че тази нощ Русия е изстреляла 8 дрона клас "Шахед" от югоизток, 2 ракети "Искандер-М" в Полтавска област, като стрелбата е дошла от Воронежка област, и 3 ракети С-300 в Донецка област. Свалени са 4 от 8-те дрона. "Местните администрации ще докладват за ликвидирането на последствията от балистичния удар. Засега няма данни за жертви", добавят украинските ВВС.

Руският опозиционен телеграм канал ASTRA съобщава, че в промишлен район в Кременчук, Полтавска област е избухнал пожар – заради ракетен удар. Поразено е промишлено съоръжение, но ASTRA няма информация какво точно, само добавя, че няма информация за жертви и ранени. Каналът припомня, че в Кременчук има голяма петролна рафинерия, която няколко пъти беше обект на руски удари, последно в началото на ноември.

Що се отнася до интензивността на боевете, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб тя е леко намаляла – 79 бойни сблъсъка по целия фронт. Най-горещите точки са Авдеевка (28 отбити руски пехотни атаки, 17 от които от юг), 14 в направлението "Маринка" (14 отбити руски пехотни атаки при Григоровка и Новомихайловка) и 11 в Лиманско направление (Терно, Ямполовка, Торско и Билохоровка, линия на 10-15 километра запад-югозапад от Кремена).

(КАРТА) Според анализ на украинския военен наблюдател и о.з. полковник (служил в украинския генщаб) Константин Машовец, руснаците увеличават натиска в Луганска област (линията Терно – Макеевка, към Лиман), като изглежда са пратили още подкрепления. Има украински данни за възобновени сражения и то тежки до Кисловка и руски твърдения, че е превзета Котляровка – това са точки югоизточно от Купянск, на над 20-тина километра и целта е да бъде превзета Ивановка. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", който е създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, пише в дневния си обзор, че Котляровка е атакувана, а преди това е превзета Табаевка, която се намира източно от Котляровка.

(КАРТА) За Авдеевка Машовец предупреждава, че има голяма опасност руснаците да успеят да обкръжат бившата военна авиобаза "Зенит" след пробива при почивен комплекс "Царски лов" - всичко това е в югоизточните покрайнини на Авдеевка. Машовец уточнява, че руската цел е отрязване на път T-05-05, по който върви логистиката за "Зенит", че те вече са на по-малко от километър южно от там и че могат да атакуват и откъм Опитно т.е. от югозапад (долните видеокадри показват успешен украински обстрел срещу руска бронирана техника, стоварваща щурмови групи при Весело, на 3-4 километра южно от Опитно). "Рибар" обаче пише, че украинците се опитват да контраатакуват, но руснаците успешно ги отблъскват: Позната руска рецепта за Украйна: Готви се лъжа с подправка "трагедия"? (ВИДЕО)

При Новомихайловка и Григоровка (югозападно от град Донецк, Авдеевка е на северозапад), въпреки големите руски усилия, още няма решителен пробив:

Интересна информация има за Бахмут – руският инструктор на отряди "Щурм Z" Святослав Голиков твърди, че Богдановка (5-6 километра северозападно от Бахмут) изобщо не е удобен плацдарм за атака на Часов Яр, каквато опорна точка се налага от руската военна пропаганда. По думите му, Богдановка е разположена в низина, пълно е с блата, а украинците държат околните височини и могат да обстрелват точно дори от Часов Яр, на 10-15 километра западно от селището. Голиков е категоричен, че местоположението на Богдановка е рай за украинските артилеристи и че "Щурм Z" не искат да продължават да атакуват за пълното превземане на селцето именно защото е особено подходящо защитаващата се украинска армия да го превърне в поредната месомелачка за руснаците. Той призовава за разум от страна на руското военно командване и да се спрат опитите за превземане на Богдановка и атака оттам към Часов Яр (препратка и английски превод на думите на Голиков – ТУК). Руският пропагандист и военен кореспондент Семьон Пегов отчита в обзора си руски напредък в Богдановка, както и при Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от Бахмут), но за Ивановско "Рибар" пише, че имало леко разширение на зоната на контрол и консолидация на позиции в гористата местност на изток от селото.

На източния бряг на река Днепър, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон), Машовец обобщава – дори при силно завишената руска оценка, че там има около 2 батальона украински войници, руснаците имат в пъти повече сили и въпреки това предмостието не пада.

Заради Русия: САЩ връщат свое ядрено оръжие във Великобритания (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Десетки кадировци са унищожени: Резултатът от удар на Украйна по украинска болница (ВИДЕО)

Мощна бомбардировка по руската армия във Вовчанск, свален руски Су-25: Кратки новини от Украйна (ВИДЕО)

Крим без Русия ще стане едно от най-добрите места за живеене в Европа: Зеленски

Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

ВСУ: Информацията на Bild за превземането на Работино от руснаците не отговаря на истината

Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

„Пърформансът“ на руските военни в Харковска област и идва ли второто настъпление срещу Киев: Военен анализатор

В Молдова по чудо спасиха мъж, погребан жив в продължение на четири дни (ВИДЕО)

На Путин му се налага да се съобразява с Китай: Зеленски обясни новата позиция на Киев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com