Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда

16656
Тексас обяви война на Байдън: Мигрантите от Мексико вече са оръжие за руската пропаганда
Снимка: Getty Images/Guliver

Губернаторът на Тексас Грег Абът на практика предизвика американския президент Джо Байдън и федералната власт с изрично заявление, че Тексас има право и ще се защити срещу мигрантската вълна от Мексико: Заради Тексас и мигрантите: Напрежението между Мексико и САЩ расте

Републиканецът Абът и подопечните му власти реагираха след решение на Върховния съд на САЩ, че федералните власти могат, ако желаят, да премахнат инсталираната по определени участъци на границата с Мексико телена ограда тип "Бруно" - това е буквално военен тип ограда с телени намотки. Тя се използва за спиране на мигранти. Решението на Върховния съд потвърждава кой има крайната дума като решение, а не налага какво решение да бъде взето.

В отговор Абът обяви, че нищо не го спира да нареди на Националната гвардия в Тексас да продължи да слага още такава ограда. Публикувано е нарочно съобщение – за отговора на мигрантската криза от страна на властите в Тексас операция "Самотна звезда", част от която е полагането на телена ограда "Бруно", а в това съобщение е официално изявление на Абът, че декларира заплаха от инвазия откъм Мексико заради мигрантска вълна, което дава право на Тексас да се защити без да се съобразява с федералното правителство на САЩ. Изрично Абът твърди, че правото на защита в този случай е над федералната власт в САЩ. Националната гвардия е на подчинение на президента на САЩ като част от американската армия, но тя изпълнява функциите на жандармерия и всъщност властта над нея държат щатските губернатори – президентът на САЩ я поема само в изрично описани в американското законодателство ситуации. Според решение на Върховния съд на САЩ въпросите от сферата на имиграцията са федерален, не щатски прерогатив.

Пред The Guardian Фара Маруф, професор по право, подчерта, че решението на републиканеца Абът да продължи със същите мерки "изглежда отхвърля решението на Върховния съд". Маруф посочва, че съдебното решение е насочено към това служители на граничните служби на САЩ да могат да помагат на хванати от телените заграждения хора, защото такива са разположени и в река Рио Гранде, а това води до смърт от удавяне на заплели се в тях хора. Според Маруф действията на Абът са и знак против правото да се търси убежище тоест да получиш статут на бежанец.

Междувременно, губернаторът на Оклахома Кевин Стит, който също е републиканец, декларира готовност да прати Националната гвардия на щата в помощ на Тексас. Той декларира това пред Fox News, която отдавна е републикански информационен бастион. Изрично в разговора стана на въпрос, че Доналд Тръмп е призовал републиканските губернатори да пратят в помощ на Тексас подчинените на тях части на Националната гвардия и така да се опълчат на миграционната политика на Байдън:

Руската пропаганда се радва: Гражданска война в САЩ

В посветения на войната в Украйна дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща специално внимание на това развитие на нещата, като представя гледната точка на руската пропаганда с подбрани цитати от куп руски пропагандни канали в Телеграм.

Ултранационалистите в Русия казват, че Абът е обявил независимост на Тексас и война срещу Джо Байдън и американското правителство. "Тези твърдения много вероятно са част от умишлена руска информационна кампания. Руските информационни актьори многократно са използвали и преувеличавали политическите събития в САЩ, за да разпространяват теории на конспирацията, които имат за цел да подклаждат вътрешна нестабилност и да подкопават американските институции и лидерство в чужбина", смята ISW и дава пример с публикация в Телеграм на бившия руски президент и експремиер Дмитрий Медведев, който сега е зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. В нея Медведев директно казва: "Образуването на Тексаската народна република става все по-реално" и разсъждава как "историята познава случаи, когато отделни държави са се опитвали да се отделят от Съединените американски щати и да образуват конфедерация", което "доведе до кървава гражданска война, отнела живота на хиляди и хиляди хора". С други думи, Медведев приравнява въпроса с мигрантите в САЩ и робството, заради което избухва гражданска война през XIX век, в абсурден историческо-политически буламач.

Заради Русия: САЩ връщат свое ядрено оръжие във Великобритания (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Белият дом с призив за "мирни" протести в университетските кампуси

Ключова визита: Илон Мъск води преговори с лидера на Китай (ВИДЕО)

Харви Уайнстийн е приет в болница в Ню Йорк

Протест срещу Байдън за Газа, той се шегува с Тръмп (ВИДЕО)

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com