Путин явно пак е в неведение - обяви украинската контраофанзива за провал (ВИДЕО)

8393
Путин явно пак е в неведение - обяви украинската контраофанзива за провал (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Руският диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага заради системно отвличане на украински деца, оценява положително хода на войната, или както в Кремъл все още я наричат - "специалната военна операция в Украйна".

Президентът заяви, че руските военни действали геройски, а контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) не давала резултати, предаде контролираната от Кремъл информационна агенция ТАСС в неделя.

Кадировците при Бахмут не стават за бой, но за маркетинг са идеални: Унищожителна украинска оценка

Кадировците са повече за маркетинг, отколкото за военни действия. Така кратко оцени каква е ползата за руснаците от чеченската част, из...

"Положително", отговори Путин на въпрос на журналиста Павел Зарубин от "Россия-1" за това как оценява хода на военните действия. Фрагментът е публикуван в канала на Зарубин в Telegram.

"Нашите войски се държат геройски. Неочаквано за врага, в някои райони те сами преминават в настъпление, заемат най-изгодните позиции, там, височини и така нататък", каза диктаторът.

"Всички опити на противника да пробие нашата отбрана - а това е задача, включваща използването на стратегически резерви - бяха неуспешни по време на цялото настъпление. Врагът няма успех", смята Путин.

Само че фактите сочат друго – през този уикенд стана ясно, че украинците са направили пробиви при Бахмут и Соледар, като в района на Бахмут държат нещата под свой контрол. В Запорожието също вече е освободена голяма територия. Преди дни американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) съобщи, че за 5 седмици украинските сили са си върнали толкова земи, колкото руснаците са завзели за половин година. Цифрата е около 253 кв. км. "От 1 януари насам руските сили са завзели общо 282 кв. км на целия театър на военните действия", заявиха от ISW.

След бунта на "Вагнер": Путин не управлява сам и вече го е страх (ВИДЕО)

Беше незабравим политически спектакъл. На 21 февруари 2022 г., в навечерието на пълномащабната война на Русия срещу Украйна, издирвания...

Отделно, Русия има големи проблеми с ротацията на войските, както и вътрешни проблеми във военното ръководство, заради което генерал Иван Попов беше отстранен. Той искаше да отнесе проблемите директно до Путин, но явно това не се хареса на командващия руските войски ген. Валерий Герасимов.

ОЩЕ: Руски десантчици заплашиха Шойгу с бунт на фона на уволнения на руски командващи

Бившият военен министър на самопровъзгласилата се Донецка народна република Игор Гиркин пък изобщо не смята, че нещата за Москва са "розови": Руски командири вещаят провал на Русия. Атака с дронове в Крим (ВИДЕО)

Що се отнася до бавното развитие на контранастъплението на Украйна, много западни генерали и анализатори уточниха, че тактиката на ВСУ не е да завзема максимално много територия за кратък период от време, а да нанася методични удари по вражеските обекти и техника, за да изтощи ресурсите на врага.

Междувременно Владимир Путин отказа да говори публично за бъдещите задачи на руската армия. "Ще ви кажа, когато камерите бъдат изключени", обеща той във видеото.

ЮАР да арестува Путин, ако отиде на срещата на БРИКС, иска главният прокурор на МНС

Южна Африка трябва да направи „правилното нещо“ и да следва международното право, ако руският президент Владимир Путин прис...

А руското министерство на отбраната продължава с изумителните цифри на украински загуби в контраофанзивата. Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни насам, твърди МО. Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза на 11 юли, че от началото на "рекламираната контраофанзива" Украйна е загубила повече от 26 000 войници и 3000 оръжия и не е постигнала целите си в нито едно направление.

ОЩЕ: Говорене с числа за провал на контраофанзивата: Колко точно лъже Шойгу? (ВИДЕО)

Сред загубите на Въоръжените сили на Украйна Шойгу назова 1244 танка и други бронирани бойни машини, включително 17 германски танка "Леопард", 5 френски колесни танка AMX и 12 американски бойни машини на пехотата "Брадли". Всеки сам може да прецени какви са щетите за украинците и дали да вярва на руското МО: Какви са украинските загуби от началото на контраофанзивата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

В Холандия най-сетне се разбраха за правителство

6 приказки, които Путин разказва на руснаците - едно пропагандно сладкодумие

НАТО предупреждава Грузия за стъпка в грешна посока (ВИДЕО)

Появи се ВИДЕО от разпита на атентатора на Фицо: Ето какво каза той

Последни новини за състоянието на Фицо

Битката за Харков: Защо градът е изключително важен за Украйна във войната

Оперираха Фицо, лекарите се борят с тежък кръвоизлив

Глас от Словакия: Има и други заплашвани политици

Орбан и Вучич готови да посетят Фицо в болницата. Какво се знае за стрелеца? (СНИМКИ)

"Драконовите зъби" са поставени, задачите са изпълнени на 100%: Губернаторът на Харков отговори за укрепленията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа