Путин се изкара бедняк с две ГАЗ-ки и "Лада" в имуществената си декларация (ВИДЕО)

2464
Путин се изкара бедняк с две ГАЗ-ки и "Лада" в имуществената си декларация (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия публикува имуществената декларация на диктатора Владимир Путин, в която се виждат финансовите му приходи за последните шест години.

Колко е спечелил Путин за 6 години?

В периода 2018-2024 г. руският президент е спечелил 67,6 милиона рубли (753 000 долара). Путин е отбелязал, че доходите му идват от заплата, доходи от ценни книжа и банкови депозити, военна и гражданска пенсия, както и приходи от продажба на недвижими имоти.

Апартамент, гараж и три коли

Както и в предишните финансови декларации, Путин е посочен като собственик на апартамент с площ 77 кв. м и гараж с площ 18 кв. м в Санкт Петербург. Той има и нает от правителството апартамент с площ 153,7 кв. м в Москва, както и още едно паркомясто в Санкт Петербург.

Документите, публикувани на 30 януари и цитирани от The Moscow Times, показват, че диктаторът все още притежава два автомобила ГАЗ М-21, произведени през 1960 и 1965 г., ремарке за къмпинг от 1987 г. и "Лада" (Нива) от 2009 г.

Още: "В" като "Виктория": Разкриха новата суперяхта на Владимир Путин (ВИДЕО)

Спестявания

Президентът е декларирал спестявания в размер на 54,5 млн. рубли (606 000 долара) в 10 руски банкови сметки и 230 акции в банка "Санкт Петербург", всяка от които е на стойност 280,49 рубли.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски също разкри финансите си. От декларацията му стана ясно, че той и семейството му общо имат 3 692 683 гривни (88 624 евро) - с около 43 000 евро по-малко спрямо 2021 г. Загубите идват най-вече от липса на приходи от договори за наем на недвижими имоти, като причината зад това пък е войната в Украйна, подпалена от Путин.

Още: Зеленски обяви колко пари има: Големи загуби за него в имуществената му декларация

ЦИК публикува доходите на Путин ден след като официално го регистрира като кандидат за президентските избори през 2024 г. Очаква се диктаторът да си осигури общо пети мандат след вота на 15-17 март.

Проучванията на общественото мнение показват, че руснаците нямат голямо доверие в данъчните декларации, подавани от държавните служители. Мнозинството от хората твърдят, че само "незначителна" част от активите и доходите на официалните лица се оповестяват публично. Това важи в пълна степен за Путин.

Къде е дворецът на Путин в декларацията му?

Първият пример, който веднага изскача в съзнанието на следящите събитията около руския диктатор, е дворецът в Геленджик (край Сочи на Руското Черноморие). Той бе разкрит преди години от вече арестувания опозиционер Алексей Навални чрез Фонда за борба с корупцията (ФБК), който Москва обяви за "екстремистка" организация.

Още: Навални отговори на атаката срещу него с голямо разследване за "двореца на Путин"

В разследването се твърди, че чрез подставени лица Путин се е сдобил с голям имот и огромен дворец близо до град Геленджик. Видео от палата показа разкош и лукс - и отвътре, и отвън. Руският диктатор отрече дворецът да е негов или на някого от обкръжението му.

Последва още едно мащабно разследване на опозиционната руска медия „Медуза“ и Центъра за изследване на копрупцията и организираната престъпност (OCCRP). В него бе направена връзка между Владимир Путин и дворци, яхти, вили и лозя, които по документи бяха собственост на негови приятели и руски олигарси. Всичко това е част от неофициална мрежа, притежаваща активи на стойност над 4,5 млрд. долара.

Още: Ново мащабно разследване показа скритото богатство на Путин

Путин си присвои и водопад

Най-новото разследване пък е от 29 януари 2024 г. Центърът "Досие" на Михаил Ходорковски публикува материал на "най-подробния досега въздушен кадър на една от разкошните резиденции на Владимир Путин".

Във видео, озаглавено "Тайният ваканционен дом на Путин в Карелия: Путин открадна водопад" журналистите описват имението, което се намира на около 30 километра от финландската граница, на брега на залива Марялахти край Ладожкото езеро.

Там има атракция, която някога е била достъпна за обществеността като част от национален резерват. Днес водопадът е ограден в частния комплекс на президента на Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Легитимен президент ли е все още Зеленски?

Арест за капитана на кораба, блъснал моторна лодка в Дунав

Руски ракетоносец е под водата след удар с ракети ATACMS: Втори източник го твърди

Само 10% от руската групировка при Харков е влязла в действие: Какво предстои

Идват ли нови протести на малцинствата в Русия? Нов проектозакон дава индикации

По искане на Русия: YouTube започна да блокира видеа за избягване на мобилизацията

Дуда сравни смъртта на Раиси с гибелта на президента Качински при Смоленск

Естонският премиер: Няколко държави вече са пратили военни инструктори в Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа