Путин: Украйна сама ще реши дали да е с Русия или с ЕС

23762
Путин: Украйна сама ще реши дали да е с Русия или с ЕС

Украйна сама трябва да направи избор между сътрудничеството с ЕС или митническия съюз между Русия, Беларус  и Казахстан, заяви руският президент Владимир Путин на  пресконференция с италианския премиер Енрико Лета в Триест, в Италия, предаде БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Путин посочи, че критиките на ЕС към отказа на Украйна да подпише споразумението за асоцииране с Брюксел, за да се обърне към Москва, пораждат недоумение и разочарование. Той допълни, че очевидно тези критики целят да изкарат Русия отговорна за решението на Украйна. Така Путин реагира на общото изявление на Херман ван Ромпой и Жозе Барозу, направено вчера след решението на Украйна.

В Украйна са готови на преврат, ако правителството не подпише с ЕС

Готови сме да стоим на площадите до 29 ноември – тогава, когато трябваше официално да се подпише споразумението за асоцииране с Е...

Днес обаче украинският премиер Микола Азаров призна, че Русия стои в основата на решението Украйна да не подписва с ЕС.

Междувременно около 3000 студенти от киевски университети напуснаха лекциите и преминаха в шествие в Киев, присъединявайки се към няколко хиляди други протестиращи на два централни площада. Демонстрантите призоваха президента Виктор Янукович да промени решението си и да подпише споразумението с ЕС на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс в петък.

Премиерът Микола Азаров обаче определи украинско-руските отношения като "абсолютно нормални" и обвини Брюксел за промяната в позицията на Киев, като заяви, че ЕС е отказал да осигури финансова помощ за затруднената украинска икономика. Азаров призова за тристранни преговори между Русия, Украйна и ЕС и заяви, че въпросът за европейската интеграция на Украйна може да се повдигне отново на среща на върха напролет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа