Първи учебен ден в Украйна: Ще се учи дори в метрото заради войната (ВИДЕО)

4047
Първи учебен ден в Украйна: Ще се учи дори в метрото заради войната (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

1 септември все още е почивен ден за учениците в България, но не и в Украйна – там това е първият учебен ден. Предвид войната обаче този ден не премина така, както трябва.

В Харков, 60 училища отвориха врати за учениците в ... метрото. Причината е очебийна – градът е на само 40 километра от границата с Русия и опасността от обстрел е висока. Затова и децата няма да учат в обикновени училища, а под земята.

В Кривой Рог, родният град на украинския президент Володимир Зеленски, положението беше подобно – децата трябваше да отидат в бомбоубежищата заради сигнал за въздушна тревога. Там обаче засега не се планира учебната година да протече така, както в Харков.

В Киев положението също е военно – първият учебен ден беше прекъснат заради заплахи за заложени бомби.

Една от основните промени на настоящата учебна година ще бъде нейната продължителност: според решение на правителството тя ще приключи с месец по-късно от обичайното - на 28 юни 2024 г. Причината – предвидено е да има един месец повече за наваксване, ако през зимата токът спира често и това налага и спиране на учебния процес. А токът може да спира често при интензивни руски удари.

Формата на обучение е разделена на три – дистанционно, присъствено и смесено. За да може училищна сграда да работи, тя първо трябва да е осигурила подходящо бомбоубежище – украинското образователно министерство счита, че повече училища отговарят на това условие спрямо миналата година. Създадени са и условия деца от училища без бомбоубежища да отидат да учат в такива със, за да може повече деца да учат присъствено. Но ако родителите не искат детето им да ходи на училище присъствено, няма проблем – то остава да учи от вкъщи.

"Разбираме, че учебната година ще бъде трудна, защото врагът не е изчезнал никъде и продължава ракетните атаки и атаките с дронове. Ще бъде трудно, но е много важно да разберем за какво да се подготвим", каза украинският омбудсман на образованието Сергей Горбачов пред УНИАН.

Окупираните от Русия украински райони

Междувременно, в руското телеграм пространство има дори мнения и дискусии как украинските деца масово искали да изучават украински език в окупираните от руснаците територии. По различни сведения, включително на украинските власти, окупаторите интензивно работят и изменят учебната програма там, където имат власт, включително чрез налагане на руския възглед.

В едно от мненията, надлежно цитирано от естонски блогър, следящ интензивно войната в Twitter, се говори как 46% от украинските деца в окупираните територии искали да учат украински език. Това е при положение, че има множество данни за изселване на украинци в Руската федерация, съответно на заселване на руснаци, особено в Мариупол – там има специални програми за много нисколихвени и дори нулеви жилищни ипотеки за хора с руски паспорт.

Съответно, въпросният руски пропагандист се възмущава как такива деца, които искат да учат украински език, нямало да бъдат интегрирани изцяло в руското общество.

На какво обаче се радват в Русия като образование, когато не говорим за Москва и Санкт Петербург - в Сахалин започнаха учебната година в недовършена сграда:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com