Първият премиер на Путин: Ако Украйна падне, следващи са балтийските държави

9454
Първият премиер на Путин: Ако Украйна падне, следващи са балтийските държави
Снимка: Pixabay

Той беше първият министър-председател на Владимир Путин. Но Михаил Касянов и в най-лошите си кошмари не си е представял, че бившият му шеф ще отприщи пълномащабна война в Украйна.

Касянов, който бе премиер на Русия от 2000 до 2004 г., заяви във видеоинтервю с АФП, че очаква войната да продължи до две години, предаде БГНЕС.

64-годишният Касянов, който като министър-председател се застъпваше за тесни връзки със Запада, коментира, че подобно на много други руснаци не е вярвал в седмиците преди войната, че тя действително ще се случи. Той разбрал, че Путин не блъфира, едва когато видял как той свиква висшето ръководство на страната на театрално заседание на Съвета за сигурност три дни преди инвазията на 24 февруари. "Когато видях заседанието на Съвета за сигурност на Русия, разбрах: да, война ще има", казва Касянов.

Политикът добавя, че според него Путин вече не мисли правилно. "Просто познавам този тип хора и като го гледах, видях, че Путин вече не е на себе си. Не в медицински смисъл, а в политически", каза той. "Познавах един различен Путин."

След като е уволнен от Путин, Касянов се присъединява към руската опозиция и става един от най-яростните критици на Кремъл. Сега той е лидер на опозиционната партия "Народна свобода" или "Парнас".

Убедени в своята безнаказаност

Касянов заяви, че Путин, бивш агент на КГБ, е успял през последните 20 години да изгради система, основана на безнаказаност и страх.

"Това са постиженията на една система, която с насърчаване от Путин като държавен глава започна да функционира дори по по-циничен и жесток начин, отколкото в последните етапи на Съветския съюз", казва той. "По същество това е система на КГБ, основана на пълно беззаконие. Ясно е, че те не очакват никакво наказание."

Касянов заяви, че е напуснал Русия заради войната и живее в Европа, но отказа да разкрие местонахождението си от опасения за сигурността си. Неговият близък съюзник и колега опозиционният политик Борис Немцов беше застрелян близо до Кремъл през 2015 г. Най-известният критик на Путин, 46-годишният Алексей Навални, беше отровен с нервнопаралитично вещество през 2020 г., а сега е в затвора.

Касянов прогнозира, че войната може да продължи до две години, и заяви, че е наложително Украйна да победи. "Ако Украйна падне, следващите ще бъдат балтийските държави", каза той. Изходът от войната ще определи и бъдещето на Русия, каза той.

Касянов заяви, че "категорично" не е съгласен с предложението на френския президент Еманюел Макрон, че Путин не трябва да бъде унижаван. Той също така отхвърли призивите към Украйна да отстъпи територия, за да се сложи край на войната.

"Какво е направил Путин, за да заслужи това?", казва той. "Това е прекалено прагматична позиция. Смятам, че това е погрешно и се надявам, че Западът няма да тръгне по този път".

Квазинаследникът на Путин

"Евангелието на Путин". Как Русия си създаде нова "Отечествена война"

Във философията има специален термин "симулакрум" - копие на това, което всъщност не съществува. Прекрасен пример за симулакрум е сегаш...

Касянов смята, че в крайна сметка Путин ще бъде заменен от "квазинаследник", контролиран от службите за сигурност. Но един наследник няма да може да контролира системата дълго време и в крайна сметка Русия ще проведе свободни и честни избори, отбелязва бившият премиер.

"Сигурен съм, че Русия ще се върне по пътя на изграждането на демократична държава", казва той като дава оценка, че ще е необходимо около десетилетие, за да се извърши "депутинизация" на страната.

"Това ще бъде трудно, особено след тази престъпна война". Той заяви, че ще трябва да се възстанови доверието на европейските страни, които той нарече "естествени партньори на Русия".

В миналото критиците обвиняваха руската опозиция, че е безнадеждно разделена, но Касянов изрази увереност, че сега нещата ще бъдат различни. "Не се съмнявам, че сега, след трагедията, на която всички сме свидетели, опозицията ще се обедини."

Руснаците ще бъдат изправени пред огромна задача да възстановят страната си, казва той. "Всичко ще трябва да се изгради наново. По същество целият набор от икономически и социални реформи трябва да започне отначало. Това са огромни по мащаб и трудност задачи и те ще трябва да бъдат изпълнени", заключва Касянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 08.05 - Половината севернокорейски ракети, изстреляни от Русия, са се взривили във въздуха

Нефтена база в Луганск е в пламъци след украинска атака (ВИДЕО)

"От камък е!": Рускиня възхвалява бицепса на Кадиров, той едва се държи на краката си (ВИДЕО и СНИМКИ)

Париж обвини Техеран, че задържа френски граждани като заложници

Обстрел срещу руския град Таганрог (ВИДЕО)

Вредни ли са газовите печки и котлони?

Германците трупат тонове злато - съкровищата им растат с кюлчета, монети и бижута

Доклад: Половината севернокорейски ракети, изстреляни по Украйна, са се взривили във въздуха

Какви са обещанията на Путин за по-добър живот в Русия до 2030 година?

В синхрон с Русия: Беларус обяви "внезапна инспекция" на тактически ядрени оръжия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа