Радан Кънев с голяма победа в ЕП: Без допълнителна бюрокрация за промишлеността и фермерите

1455
Радан Кънев с голяма победа в ЕП: Без допълнителна бюрокрация за промишлеността и фермерите
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Държавите членки на Европейския съюз (в лицето на Съвета на ЕС) и Европейският парламент (ЕП) постигнаха предварително политическо споразумение по преразглеждането на Директивата за промишлените емисии (IED) и Директивата за депонирането на отпадъци и новия регламент за портала за промишлени емисии.

Преговорите за Европейския парламент бяха водени от българския евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ), основен докладчик по досието.

Още: Не е като в България: Европарламентът прие с огромно мнозинство бюджета на ЕС за 2024

Целта на правилата

Новите правила имат за цел да предложат по-добра защита на човешкото здраве и околната среда чрез намаляване на вредните емисии от промишлените инсталации, включително от интензивните животновъдни стопанства, във въздуха, водата и почвата, както и чрез изхвърляне на отпадъци.

Освен това те имат за цел да подобрят докладването на данни за околната среда чрез актуализиране на действащия Европейски регистър за изпускането и преноса на замърсители, за да се създаде по-всеобхватен и по-интегриран портал за емисиите от промишлеността, съобщи Кънев.

Изменената директива ще насърчава енергийната ефективност, кръговата икономика и декарбонизацията.

“Това споразумение е, без съмнение, най-голямата победа в този ЕП срещу бюрократичните напъни на Европейската комисия да създава нови и излишни изисквания към бизнеса и фермерите. Постигнахме наистина огромен успех - токсичните емисии на индустрията ще бъдат намалени и нейната ефективност - увеличена, практически, без нов бюрократичен товар”, сподели Радан Кънев след приключване на преговорите.

Още: Важни новини от ЕС: Предложение как една държава вече да не може да блокира закони (ВИДЕО)

Как ще се прилагат новите правила?

В предварителното си споразумение преговарящите коригираха някои селскостопански прагове за отглеждане на животни: 350 живи единици за свине, 280 живи единици за домашни птици (300 за кокошки носачки) и 380 живи единици за смесени ферми вместо първоначалното предложение на ЕК от 150 живи единици за всички животни, включително за говеда.

Екстензивните стопанства и животновъдството за домашна употреба ще бъдат изключени от обхвата на директивата.

Новите правила ще се прилагат постепенно, като се започне през 2030 г. с най-големите стопанства. До 2026 г. Комисията трябва да направи оценка на най-добрите начини за справяне с емисиите, генерирани от говедовъдството и от селскостопанските продукти, пускани на пазара на ЕС.

Още: Кънев: Дебатът с премиера Денков в европарламента стана срамна партизанска палячовщина

Снимка: European Union 2023

Минодобивните дейности също са включени

Споразумението включва освен това миннодобивните дейности в обхвата на директивата, като обхваща добива и обработката на неенергийните руди, произведени в промишлен мащаб - например желязо, мед, злато, никел и платина. В зависимост от прегледа и законодателното предложение на Комисията обхватът може да бъде разширен, така че да включи и промишлените минерали. 

Въвежда се понятието норми за допустими екологични показатели (EPLV), които се определят от компетентните органи в разрешителното, за да се разрешат създаването и експлоатацията на инсталации. Съветът и Парламентът постигнаха съгласие диапазоните на EPLV да станат задължителни за всички енергийни ресурси, с изключение на водата, за която компетентните органи трябва да определят задължителни цели.

Още: Дебат в европарламента, но за вътрешна употреба - Българските евродепутати с остри критики към Денков (ВИДЕО)

Какво следва?

Преговарящите също се споразумяха да увеличат прозрачността и общественото участие във връзка с лицензирането, експлоатацията и контрола на регулираните инсталации. Европейският регистър за изпускане и пренос на замърсители ще бъде трансформиран в портал на ЕС за промишлени емисии, където гражданите ще имат достъп до данни за всички разрешителни на ЕС и местни замърсяващи дейности. Освен това системите за електронни разрешителни трябва да бъдат въведени най-късно до 2035 г.

Компаниите, които не спазват изискванията, могат да получат санкции от най-малко 3% от годишния оборот на оператора в ЕС за най-сериозни нарушения, а държавите членки трябва да дадат на гражданите, засегнати от неспазване, правото да поискат обезщетение за вреди, нанесени на тяхното здраве.

Предстои споразумението да бъде прието от Европарламента и Съвета, след което новото законодателство ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила 20 дни по-късно. След това държавите членки ще разполагат с 22 месеца, за да се съобразят с тази директива.

Още: Радан Кънев: България може да е една малкото страни с големи ползи от Зелената сделка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com