Разследване: Как Русия използва акустично оръжие - микровълни, които те изпращат в пенсия по болест

23650
Разследване: Как Русия използва акустично оръжие - микровълни, които те изпращат в пенсия по болест
Снимка: Getty Images/Guliver

29155 е руско шпионско подразделение с печална известност, което според германското списание „Шпигел" се занимава със саботажи и убийства и носи отговорност включително за взривовете във военни складове в България. Според информация на Руската редакция на ДВ служители на това подразделение, което се числи към Главното управление на Генералния щаб на Въоръжените сили на Русия (бившето ГРУ) навярно са използвали срещу американски дипломати тайно оръжие, което предизвиква така наречения „Хавански синдром". До такива изводи стигат разследващи журналисти от „Шпигел", телевизия СиБиЕс Нюз и "Инсайдър", които години наред работят по темата. Синдромът е известен с това име, понеже за пръв път привлече внимание именно в посолството на САЩ в Куба.

Журналистите са съпоставили информациите за пътуванията на агенти на руското военно разузнаване в чужбина и са установили съвпадения по време и място с проявленията на „Хаванския синдром". Придвижванията на такива агенти из Европа през 2014 година съвпадат например със серия от странни атаки срещу сътрудници на американското консулство във Франкфурт на Майн. През 2016-2017 година американски дипломати многократно съобщават за странни здравословни проблеми – а точно по това време там са пристигнали група агенти от 29155. През 2021 година такива агенти е имало и в Грузия, където съпругата на американски дипломат, която по-късно на снимка разпознава един от агентите, също преживява тежка здравословна криза. За още едно такова разпознаване на руски агент по снимки се съобщава и от Франкфурт на Майн. „Странни съвпадения" от същия вид са регистрирани още в Белград и в Ханой, се посочва в журналистическото разследване.

150 случая на нападения с акустично оръжие

Още: САЩ през 2018 година: "Хаванският синдром" е насочена енергия

Какво точно се случва със здравето на хората? Един бивш агент на ЦРУ разказва пред „Шпигел", че инцидентът с предполагаемо акустично оръжие го изпратил в пенсия по болест, но и до днес имал симптоми. Списанието изброява оплакванията и на други засегнати: шум и увеличено налягане в ушите, болки, усещане за вибрации и напрежение в главата. Други оплаквания са за бучене в ушите, нарушено зрение, световъртеж и когнитивни проблеми. „Шпигел" споменава няколко случая: „В Гуанджоу в Китай жертва станаха американският дипломат Марк Ленци и семейството му. В хотел в Шанхай пострада служител на Министерството на търговията на САЩ, в Белград пък – агентка на ЦРУ, която точно в онзи момент кърмела бебето си." Оплаквания са постъпили от 1500 потенциално пострадали, но според правителствени кръгове във Вашингтон само 150 случая отговарят на описанието на „Хаванския синдром". Марк Ленци, впрочем, е получил правителствено обезщетение от над един милион долара.

„Шпигел" и другите медии, участващи в разследването, твърдят, че в изброените случаи може би е било използвано микровълново оръжие. Разследващите журналисти са се добрали и до електронно писмо на един от ключовите участници в групата, Иван Терентиев, в което се потвърждава проучването на „потенциалните възможности на едно несмъртоносно акустично оръжие при воденето на градски военни действия".

Германското списание смята, че първото покушение е извършено не в Хавана, а във Франкфурт на Майн на 25 септември 2014 година. И добавя за агентите на 29155: „Групата навярно носи отговорност включително за покушението с отрова срещу руския агент Сергей Скрипал във Великобритания и за саботажите срещу складове с боеприпаси в България и Чехия. Агентите от подразделение 29155 са изпълнители на груби поръчки, те са обучени за провеждането на деликатни операции в чужбина. Според оценката на западни служби за сигурност те вече от години водят подмолна война в Европа, като често пъти пътуват с обикновена туристическа виза и използват фалшиви самоличности. Целта им: да отслабят Запада." Списанието добавя, че петимата от 29155, заподозрени за покушението във Франкфурт, по-късно в България са обвинени заради отравянето на един оръжеен производител – шест месеца след случилото се в германския град.

Нападения с насочени, пулсиращи електромагнитни вълни

Още: Хаванският синдром: Мит или реалност

Разследващите журналисти цитират оценката на професор Дейвид А. Рилман от Станфордския университет, който твърди, че e преглеждал част от пострадалите. Според него едно измежду няколкото релевантни обяснение е "нападение с насочени, пулсиращи електромагнитни вълни". А според доклад на американски тайни служби от 2022 година, по който е работил и професорът, възможни били три варианти за въздействие: чрез термоакустични ефекти, чрез силни електромагнитни полета или пък чрез определени фреквенции, които нарушават токовете в мозъка.

Засега правителството на САЩ коментира въздържано резултатите от журналистическото разследване: ефектите и евентуалните причини щели да бъдат разследвани приоритетно и с участието на различни ресори. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче днес отхвърли подозренията на екипа разследващи журналисти с аргумента, че няма никакви доказателства за твърденията на журналистите. Те от своя страна призовават властите в САЩ да обърнат сериозно внимание на косвените улики, че руското военно разузнаване е замесено в използването на акустично оръжие.

 

Източник: Дойче веле

Още: След Германия САЩ разследва "Хавански синдром" и в Колумбия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа