X
 
 

Разследват изчезването на голям брой предмети от Елисейския дворец

1794 0
photo of Разследват изчезването на голям брой предмети от Елисейския дворец
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев
Френски детективи разследват странните липси на ценни предмети от Елисейския дворец, включително произведения на изкуството и старинни мебели, пише британският Telegraph.

Сред предметите са бронзова скулптура и статуетки, имперски столове и масивна маса от 19 век, фотьойл от 18 век и килими от 17-то столетие. Полицията не е сигурна дали те са били преместени и забравени, поставени в някое мазе или откраднати.

Балчиклия открадна 11 000 лв от ресторант и ги изхарчи в Слънчев бряг

Мярка „задържане под стража“ определи Районен съд – Балчик за 24-годишния Галин Р., който е откраднал 11 000 лв....

В последните седем години, Елисейския дворец е изпратил 81 оплаквания относно предполагаеми кражби на общо 122 скулптури, картини или фотографии, както и на над 500 предмети, част от мебелировката на президентската резиденция, които биха могли да струват хиляди евро.

Според представител на полицията има „шокиращо ниво на липса на внимание при следенето на предметите. Все пак не говорим за неща, взети от аукцион или частен дом, а от президентската резиденция, където сигурността е на изключително високо ниво“, заяви представителят, като разкри, че детективите работят по версията за кражби, извършени от служителите.

Париж е известен със своите кражби на бижута и произведения на изкуството, но изчезването на толкова много ценни исторически и културни артефакти от Елисейския дворец е срамно петно върху полицията, коментира изданието. Ако във всички кражби се включи и броят на глинените съдове, то общата бройка на изчезналите предмети надвишава 57 хил., предава агенция Фокус. 

Така наскоро порцеланов комплект, продаван в интернет, бе разпознат като принадлежащ на бившия френски президент Рене Коти, който е поръчал неговото изработване през 50-те години на миналия век. По-лошото е, че Елисейският дворец не е единствената президентска резиденция във Франция с този проблем. Такива случаи има във версайската вила „Ла Лентерн“, Форт Брегансон на Средиземноморското крайбрежие и няколко други подобни комплекса.

Китайци тушираха джебчийка във Велико Търново (СНИМКИ)

Китайски туристи реагирах безпощадно и обезвредиха джебчийка, която се опитала да ги обере на 1 май  следобед в центъра на Велико ...

Крадците вероятно са се възползвали от липсата на подробно описание на предметите и най-вече на сервизите за хранене, приборите и лесно преносимите обекти, като например столове.

В същото време президентът Макрон и по-скоро първата дама Биргит Макрон, изпълняват своето желание за освежаване на обстановката в Елисейския дворец, в рамките на която са поръчани множество нови предмети, които да се ползват вместо навършилите десетилетия употреба прибори и мебелировка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители