Разследват се възможните крайнодесни убеждения и психичното здраве на убиеца на Джо Кокс

1587
Разследват се възможните крайнодесни убеждения и психичното здраве на убиеца на Джо Кокс
Снимка: Getty Images/Guliver

Британската полиция проучва възможни връзки с крайнодесни организации и психични проблеми на арестувания Томас Меър, който е най-вероятният извършител на бруталното убийство на депутата Джо Кокс.

Според всички доказателства до момента, в ранния вчерашен следобед Меър многократно простреля и наръга 41-годишната лейбъристка Кокс в малкото градче Бирстол, провинция Западен Йоркшир. В последствие Кокс почина от раните си, а Меър беше задържан непосредствено след нападението.

Кампанията за оставане на Великобритания в ЕС, в която Кокс беше участник като представител на опозиционната Лейбъристката партия, преустанови публичните си събития след инцидента.

Според очевидци, цитирани от британски медии, 52-годишният Меър е крещял „Великобритания над всичко” (Britain first!) докато е отнемал живота на парламентаристката и майка на две деца.

Съседите на заподозряния го описват като самотник, но не и като видим краен националист.

Почина простреляната британска парламентаристка Джо Кокс

Британският депутат Джо Кокс почина в болница в Лийдс. По-рано днес Кокс, която е майка на 2 деца, беше простреляна и наръгана след ср...

Началничката на полицията в Западен Йоркшир Констабъл Дий Колинс заяви, че нападението е „изолирано, но явно насочено срещу Джо” и няма индикации за косвеното участие на някой друг освен извършителя.

„Наясно сме със спекулациите в медиите относно връзката между заподозряния и психиатрични институции и това е явна линия на разследване, която следваме… Наясно сме и с предположенията за връзка между заподозряния и крайнодесен екстремизъм, което също е приоритетна линия при установяването на мотива за нападението срещу Джо”, заяви Колинс.

От полицията още потвърдиха, че Кокс е била нападната след като е слязла от колата си пред библиотеката на Бирстол. Тя е пристигала за среща с хора от избирателния си район.

Полицията има 96 часа за разпити на заподозряния, след което на него трябва да му се повдигне обвинение или да бъде освободен, съгласно английското законодателство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа