Речта на кралицата очерта законодателните планове на британското правителство

1083
Речта на кралицата очерта законодателните планове на британското правителство
Снимка: Getty Images/Guliver

Правителството на Борис Джонсън разкри законодателните си планове в речта на кралицата. Те съчетават интервенционистката икономическа политика с откровено популистки ходове в области като свободата на словото, полицията и удостоверяването на избирателите. пише британският вестник The Guardian, цитиран от агенция "Фокус".

Обявявайки списъка на планираните нови законопроекти на относително минималистична церемония с едва 74 души в камарата на лордовете и голяма част от обичайната помпозност, кралицата заяви, че общата цел е да се „изравнят възможностите“ в Обединеното кралство.

„Приоритетът на моето правителство е да осигури национално възстановяване от пандемията, което да направи Обединеното кралство по-силно, по-здраво и по-проспериращо от преди“, каза тя. „За да постигна това, моето правителство ще изравни възможностите във всички части на Обединеното кралство, като подкрепи работните места, бизнеса и икономическия растеж и ще обърне внимание на въздействието на пандемията върху обществените услуги“. 

Предложените 26 закона, представени в краткото обръщение на монарха, което правителството пише за нея, не съдържаха особени изненади. По-голямата част от мерките вече са в ход или са предварително обявени вече, коментира вестникът.

Както се очаква, все още няма официален план за реформиране на социалните грижи, въпреки обещанието на Джонсън да го направи в първата си реч като премиер. В речта просто се казва, че предложенията за социалните грижи „ще бъдат представени в бъдеще“, без да са посочени подробности или срокове. 

Ще има законопроект за здравеопазването и грижите, който ще даде на министрите повече власт над здравната служба в Англия. Има и обещание за справяне със затлъстяването, лична цел на премиера, след като той обвини теглото си за сериозното си заболяване от Covid-19.

Поредица от законопроекти затвърждават централизирания и тромав за инфраструктурата икономически подход на Джонсън след Брекзит, който има за цел да задържи подкрепата на гласоподавателите в бившите лейбъристки центрове в Северна и Средна Англия. 

В законопроекта за контрол на субсидиите ще бъдат определени нови правила за държавната помощ, за изграждане на железопътна и пристанищна инфраструктура и за свързаност, включително изграждане 5G телекомуникационни мрежи. 

Ще има промени в законите за планиране, с намерение да улеснят жилищното строителство по-лесно, ход, целящ да създаде още милиони собственици на жилища сред консервативните избиратели. 

Великобритания замълча за минута в чест на принц Филип

Великобритания се сбогува с принц Филип. 94-годишният монарх, облечен в траурно черно, се присъедини към други висши кралски особи в па...

Друг реверанс към избирателите в бившите лейбъристки региони би бил новият законопроект за продължаващо образование, който да внесе съществуващите предложения за подобряване на сектора и да даде шанс на хората да учат във всеки един момент от живота си.

Едно предложение, което се очаква да предизвика значителна опозиция, е законопроектът, който ще направи документ за самоличност със снимка задължителен за всички гласоподаватели на избори, което ще затрудни избирателите от по-уязвимите групи, които по-често не притежават необходимите документи.

Друга мярка ще отмени Закона за срока на парламента, като позволи на премиера да свика избори, когато реши.

Още един законопроект, определен от критиците като нелиберален, е законопроектът за полицията, престъпността, присъдите и съдилищата, който ще постави ограничения върху правото на протест и вече провокира поредица от демонстрации.

Законопроектът на Министерството на вътрешните работи, целящ да направи по-сложни молбите за убежище, ще обещава автоматично премахване от списъка хората, които са пристигнали във Великобритания, след като са пътували през безопасна страна, идея, която агенцията на ООН за бежанците заяви, че не отговаря на протоколите за бежанците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа