Референдумът във Великобритания приключи, Европа чака резултати

683
Референдумът във Великобритания приключи, Европа чака резултати
Снимка: iStock

Гласуването в историческия референдум за британското членство в Европейския съюз приключи.

Предстои преброяването на гласовете. Няма да има екзит-полове, затова далите своя вот ще трябва да изчакат до излизането на резултатите, за да разберат как са гласували гражданите на страната. Очаква се това да стане около 7 часа тази сутрин (9 часа българско време), предава BBC.

"За" ЕС - 18 пъти, "против" - 11. Вижте как досега ЕС гласува на референдуми

На където и да се насочи Великобритания след днешния референдум, на който се решава дали страната да остане или напусне ЕС, то вотът ос...

Все пак първите прогнозни резултати се очакват най-рано след 2 часа.
Actualno.com припомня, че повечето актуални социологически проучвания, оповестени преди и по време на изборния ден, показваха преднина на британците, искащи оставане на страната им в ЕС.

Финансовите пазари реагираха положително на тези информации, като основният индекс на лондонската борса “FTSE 100” отбеляза растеж, а цената на британския паунд достигна рекордно висока стойност спрямо долара за 2016 година.

Проучване на агенцията „ComRes” поръчано от Daily Mail и телевизията ITV показа, че 48% от британците ще гласуват за оставане в ЕС, докато 42% искат т.нар. Brexit. Подобни бяха и прогнозите и на „YouGov”, която през последните седмици отчиташе преднина на искащите излизане, пише БГНЕС.

Резултатите от последното престижно проучване, проведено преди отварянето на урните, бяха публикувани по обяд на 22.06.2016 г. Организирано от „Populus”, то показа, че привържениците на ЕС на Острова са 55%, докато евроскептиците са 45%.

Букмейкъри отчетоха по-рано, че Великобритания ще остане в Европейския съюз след референдума и оцениха шансовете на този резултат на около 90 процента, съобщава агенция Bloomberg.

Борисов в Пловдив: Сега ще гледам театър, за Великобритания ще говорим вдругиден

"Сега отивам да гледам театър. Когато изгоря, ме питахте кога ще стане. Като дойде време за Великобритания вдругиден, ще говорим и за В...

Най-големият букмейкър в Ирландия Paddy Power Betfair Plc посочва, че вероятността Великобритания да остане в състава на ЕС е 92 на сто. По-рано тази вероятност се оценяваше на 77 процента.

Други компании дават приблизително същата оценка, посочва агенцията.

Анализаторът на Betfair Наоми Тотън казва, че по-големият брой на залозите са направени в полза на запазване членството на Великобритания в ЕС. Направени са залози в размер на 4 милиона паунда.

Дъждът и гръмотевичните бури, стоварили се днес над Лондон, усложниха пътуването в британската столица и това вероятно се е отразило на избирателната активност на референдума.

Пороите доведоха до затваряне на някои отсечки на метрото, отмяна на влакове по някои линии, водещи към Лондон, предаде още Associated Press. Това затрудни жителите на Лондон, връщащи се от работа.

Хаос на британския референдум заради бури и валежи

Силни гръмотевични бури, придружени с поройни валежи, всяха хаос и смут в Лондон и Южна Англия в деня на референдума за Brexit. Извънре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа